Hej kochani !
Po ostatnim moim wpisie, wiele z Was odezwało się, że chętnie przeczytacie i dowiecie się czegoś więcej o żywieniu swoich pociech :). Z tego powodu jestem niezmiernie szczęśliwa zapoczątkować nową serię wpisów związanych własnie z tym tematem. Dlaczego tak bardzo mnie to cieszy ? Ponieważ tą częścią dietetyki chciałabym się szerzej zajmować w przyszłości ! 🙂
Zanim zacznę od tego co powinny jeść maluchy, chciałabym napisać trochę o żywieniu w magicznym okresie jakim jest ciąża 🙂 No więc zaczynamy…
Aby ciąża przebiegała prawidłowo i zdrowo dla matki oraz dziecka ważne są 3 czynniki.
- żywienie w okresie ciąży
- przyrost masy ciała
- suplementacja przed oraz w trakcie ciąży
Zacznijmy od żywienia i przyrostów masy ciała 🙂
Ciąża jest magicznym czasem, w którym wiele kobiet pozwala sobie na wiele “małych grzeszków” – bo przecież jestem w ciąży, mi wolno 😀 Musimy pamiętać, że nasza dieta w ciąży nie może różnić się zbytnio od diety przed ciążą ! Restrykcyjna zmiana diety może powodować zbyt szybki przyrost masy ciała lub zbyt powolny przyrost masy ciała – co może odbić się negatywnie na zdrowiu dziecka jak i matki. Aby uniknąć wahań w wadzę należy unikać nadmiaru cukru i podjadania 🙂
Jaka jest więc złota zasada? Jedz dla dwojga, a nie za dwoje !
Oczywiście w trakcie ciąży zwiększa się zapotrzebowanie energetyczne. Ale jest ono dostosowane indywidualnie, dlatego warto skonsultować się z dietetykiem 🙂 .
Jak powinna wyglądać zdrowa dieta kobiety ciężarnej? Powinna być oparta na piramidzie zdrowego żywienia, o której piszę w pierwszym moim poście 🙂 Co najważniejsze przypomnę :
- Posiłki powinny być regularnie spożywane i urozmaicone,
- należy pamiętać o wybieraniu dobrych jakościowo produktów,
- produkty pełnoziarniste powinny także gościć w Waszej diecie.
Przygotowałam listę produktów, moim zdaniem nie wskazanych, aby wprowadzać je w okresie ciąży do swojej diety, ze względu na nie do końca poznane ich działanie oraz możliwość zakażenia bakteriami i wirusami :
Przygotowałam również dla Was, największe fakty oraz mity dietetyczne, które krążą wśród kobiet w ciąży i nie tylko (często takie informacje przekazywane są w szpitalach…) :
Pamiętajcie proszę, że diety eliminacyjne powinny być stosowane tylko wtedy, gdy może zagrażać to dziecku i matce, np. w przypadku alergii, nietolerancji. Nigdy więcej ! Może to przynieść skutek odwrotny.
Jeżeli poczytamy trochę w internecie, na forach kobiet ciężarnych, dowiedzieć się możemy takich rzeczy jak : “napoje gazowane powodują zagazowanie dziecka…”, czy “spożywanie truskawek powoduje zapchanie kanalików mlekowych…”. Pozwólcie proszę, że zostawię to bez komentarza 🙂 Dlatego, konsultujcie wszystkie swoje wątpliwości z osobą taką jak dietetyk. Natomiast fora internetowe omijajcie szerokim łukiem.
Kolejnym bardzo ważnym czynnikiem jest suplementacja.
Suplementacja jest ogromnie ważna w trakcie ciąży, ponieważ w tym czasie zwiększa się zapotrzebowanie na niektóre składniki, którego nie możemy pokryć dietą. Dawki suplementacji należy skonsultować z lekarzem albo dietetykiem – ponieważ są one indywidualnie dobierane 🙂
Wielka piątka substancji, które powinny być suplementowane w trakcie ciąży to :
- Kwas foliowy ( w przypadku planowania ciąży, również przed nią )
Oprócz suplementów znajdziesz go w: roślinach strączkowych, warzywach liściastych, pomidorach, jajach, rybach.
2. DHA
Oprócz suplementów znajdziesz go w: tłustych rybach, orzechach, oleju rzepakowym i lnianym.
3. Witamina D
Oprócz suplementów znajdziesz go w: tłustych rybach, jajkach, mleku, serach.
4. Jod
Oprócz suplementów znajdziesz go w: rybach i glonach morskich oraz wodach mineralnych.
5. Żelazo
Oprócz suplementów znajdziesz go w: czerwonym mięsie, drobiu, jajach, rybach, sałacie, nasionach roślin strączkowych, kaszach.
Mam nadzieję, że przybliżyłam Wam temat diety w ciąży. Dajcie znać jak Wy żywiłyście, a możne żywicie się w okresie ciąży i jakie przekonania na temat diety, w tym okresie zostały Wam przekazane 🙂
Ściskam mocno, LB.