Zupa dyniowa

W mroźne dni nie mam ochoty wychodzić z domu. Jedyne o czym marzę, to kubek ciepłej herbaty, koc i książka. Na szczęście już niedługo….

Przygotowałam przepis w sam raz na takie dni 😊.

Jest to zupa dyniowa 😊 Już słyszę to wzdychanie „ serio? dynia?”! Tak, tak- DYNIA. 😊

Już Ci przedstawiam plusy tego przepisu:

  1. jest super szybki- roboty będzie może 10 min 😊,
  2. jest tani i prosty,
  3. zupka wychodzi pyszna- potwierdza to mój narzeczony, który za zupami nie przepada 😊,
  4. dynia dostarcza nam witamin m.in. E, A, C , a także mikroskładników tj. wapnia, magnezu, żelaza- potrzebnych do prawidłowego rozwoju i funkcjonowania organizmu,
  5. możesz wykorzystać każdą dynie, która akurat znajduje się w sklepie 😉. Ja akurat użyłam dyni piżmowej 😊,
  6. zupę tą, możesz podawać jako drugie śniadanie, część obiadu oraz na kolację.

 

Składniki na 2-3 porcje :

  • Pół dyni -możesz użyć każdej 😊
  • Sok pomarańczowy (0,5- 1 szklanki w zależności od preferencji smakowych)
  • Woda
  • Masło (1 łyżeczka)
  • Sól i papryka słodka (szczypta)
  • Pestki słonecznika (do posypania)

 

„Tylko tyle??!!”- Tak, tak. Mówiłam przecież, że będzie prosto i szybko :D.

 

Sposób przygotowania:

Dynie przekroiłam  na pół. Wydrążyłam pestki. Włożyłam do piekarnika na 180 stopni. Piekłam ok 35 min, aż dynia zrobiła się miękka (dynie możesz upiec wcześniej, nawet dnia poprzedniego i przechowywać ją w lodówce). Gdy dynia była miękka oddzieliłam ją od skórki. Następnie rozgrzałam w garnku masło i wrzuciłam dynie, chwile ją smażyłam. Następnie wlałam wodę (aby zakryła połowę wysokości dyni). Następnie wlałam sok pomarańczowy. Gotowałam ok 6 min bez przykrycia. Na sam koniec zblendowałam i posypałam pestkami słonecznika.

Prawda, że przepis jest prosty? 😊 Daj znać czy Ci smakowało 😊.

 

Ściskam mocno, Little Blonde.

Udostępnij

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *