Zmora dzisiejszych czasów, czyli marnowanie żywności – 10 sposobów jak tego nie robić

Czy wiecie że statystycznie Polak każdego roku wyrzuca 235 kg żywności? To jest tak dużo, ze aż trudno to sobie wyobrazić. Nie zdajemy sobie z tego sprawy, ponieważ nie spisujemy na kartce tego co wyrzucamy do śmieci i na sam koniec roku nie podliczamy. Dlatego przychodzę do Was z tym tematem w dzisiejszym wpisie. Co możemy zrobić aby nie marnować żywności, tym samym wspomóc planetę i swój portfel?

1.Przed zakupami sprawdzaj zawsze swoją spiżarkę i rzeczy, które się w niej znajdują.

Przed ustaleniem harmonogramu i spisaniem listy zakupów bardzo dokładnie sprawdź swoją spiżarkę. Do ułożenia jadłospisu staraj się wykorzystać produkty które już masz w swojej lodowce.

2. Stwórz plan żywieniowy na najbliższe kilka dni.

Harmonogram pomoże nam w ustaleniu listy zakupów. Dzięki niemy będziemy mogli mądrze rozplanować listę zakupów. Nie musi być to harmonogram na cały tydzień, ale chociaż na 3 dni. Przy planowaniu takiego harmonogramu, zwróćcie uwagę na produkty z których dane potrawy będą się składać. Jeżeli wiecie, że kupujecie pomidory w puszcze i zużyjecie ich połowę na jedno danie, to zaplanujcie to danie np., na dwa dni, bądź wprowadźcie drugą połówkę puszki do innego dania. Dzięki takiemu rozwiązaniu, nie będziecie chodzić na zakupy codziennie, oszczędzacie czas i produkty. Z własnego doświadczenia wiem, ze kiedy kupowałam produkty na bieżąco, dużo więcej ich się marnowało. Układając harmonogram nie zauważam tego. Rób 1 duże tygodniowe zakupy z wcześniej przygotowaną listą zakupów.

3.Rób 1 duże tygodniowe zakupy z wcześniej przygotowaną listą zakupów.

Przemyślana lista zakupów, po zaplanowaniu harmonogramu to chyba największy krok w celu uniknięcia wyrzucania jedzenia. Nie zapisuj na niej niepotrzebnych rzeczy i nie kupuj w sklepie nic, czego nie ma na liście.

4.Nie idź na zakupy głody.

Będąc głodnym jesteśmy roztargnieni i pod wpływem tego uczucia kupimy zbędne nie przemyślane rzeczy.

5.Nie idź na zakupy bez wcześniejszego zastanowienia.

Nieprzemyślane zakupy bardzo często kończą się tym, że polowe rzeczy, które przywieziemy ze sklepu wyrzucimy, ponieważ ich nie wykorzystaliśmy. Idąc do sklepu bez listy zakupów, wędrujemy uliczkami supermarketu i pakujemy do koszyka rzeczy, które wydają nam się atrakcyjne ale nie tworzą razem ani jednego dania. Mogłabym to trochę porównać z kobiecą szafą – niby chodzimy na zakupy, kupujemy pojedyncze ciuchy ale nigdy nie mamy się w co ubrać, bo nic do niczego nie pasuje. Koło się napędza, bo albo w tych rzeczach nie chodzimy, albo kupujemy ich jeszcze więcej, aby coś w końcu do czegoś pasowało. Rozumiecie?

6.Zwracaj uwagę na daty przydatności produktów i nie kupuj na zapas.

Data ważności produktu to coś na co zawsze powinniśmy zwracać uwagę. Określa ona jak długo dany produkt będzie mógł leżeć w naszej kuchni. Bardzo często nie patrzymy na etykietki, czego rezultatem jest kupno produktów o krótkim terminie przydatności, a następnie wyrzucenie ich.

7.Nie ulegaj promocjom.

Promocje bardzo często powodują u nas chęć kupienia danej rzeczy bez przemyślenia czy jej użyjemy. Często też kupujemy wtedy produkty na zapas, ponieważ cena jest mniejsza. Nie skupiajmy się tylko na tym, że cena jest niższa niż dotychczas. Produkty takie najprawdopodobniej mają krótki termin przydatności. Świetną opcją jest śledzenie gazetek sklepowych, gdzie pokazywane są promocje i planowanie harmonogramu właśnie z takimi produktami – dzięki czemu nasz portfel odetchnie, a nie kupimy niepotrzebnych rzeczy.

8.Przechowuj odpowiednio rzeczy.

Na etykiecie każdego produktu widnieje zapis jak powinniśmy przechowywać daną rzecz. Sposób przechowywania jest bardzo ważny, ponieważ dzięki temu produkt się nie zepsuje i nie będziemy zmuszeni go wyrzucić.

9.Nie bój się zamrażać półproduktów – ale pamiętaj o nich !

Warzywa, owoce, mięso, pieczywo, a nawet niektóre sery można mrozić. Dzięki temu nie będziemy musieli ich wyrzucić, kiedy ich nie wykorzystamy od razu. Osobiście kroje warzywa w kostkę lub paski – zajmują mniej miejsca i kiedy chcę ich następnym razem użyć są gotowe do dalszej obróbki. Owoce można zamrozić w formie musu, aby zajmowały mniej miejsca. Pieczywo jest chyba najczęściej wyrzucaną grupą produktów – aby temu zapobiec można pokroić je na kromki, zamrozić i później w miarę potrzeby wyciągać po jednej kromce z zamrażarki. Pamiętajcie jednak, że mrożone rzeczy także maja swoją datę przydatności, nie możemy mrozić produktów jako zapasy na następne lata!

10.Co możesz wykorzystaj jeszcze raz.

Niektóre produkty zamiast wyrzucić możemy wykorzystać jeszcze raz, np. ugotowane ziemniaki przerobić na kopytka, czy czerstwe pieczywo zetrzeć na bułkę tartą. Zanim wyrzucicie daną rzecz zastanowicie się, czy oby na pewno nie można jej jeszcze raz wykorzystać.

Dzięki wprowadzeniu takich prostych zasad, możemy ograniczyć wyrzucanie żywności a tym samym dbać o naszą planetę. Jeżeli nawet nie obchodzi Was za bardzo los planety(co uważam za bardzo egoistyczne), to wprowadźcie te małe zmiany po to, aby zaoszczędzić kilkadziesiąt złotych 🙂

Udostępnij

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *