Hej kochani ! 🙂 dziś kolejny post z serii “co warto wiedzieć o…”. Na pierwszy plan wysuwa się AWOKADO ! 🙂
Awokado to owoc, który mogę określić mianem “superfoods” 🙂 Możemy znaleźć je już prawie w każdym sklepie, mimo to nie wiele osób po nie sięga. Mam nadzieje, że po dzisiejszym wpisie, chociaż połowa z Was, podczas poniedziałkowych zakupów włoży do koszyka właśnie tę zieloną kulkę. 🙂 Zatem…
Czy mamy korzyści z włączenia awokado do naszej diety? OCZYWIŚCIE 🙂 Już Wam piszę jakie:
- przede wszystkim, dostarczymy do organizmu kwasów z grupy omega-3, które wpływają na funkcjonowanie mózgu (więcej we wcześniejszym wpisie na temat tłuszczu w diecie 🙂 – awokado jest świetnym ich źródłem;
jako źródło tłuszczu, wpływa na przyswajanie witamin, oraz obniża indeks glikemiczny;
- dostarczymy potasu, który wpływa korzystnie na funkcjonowanie układu krążenia;
- dostarczymy witamin z grupy B, takich jak kwas foliowy, który jest cenny przede wszystkim dla kobiet w ciąży;
- również witaminę C, E i karotenoidy (są to witaminy antyoksydacyjne, które zwalczają szkodliwe substancje w naszym organizmie) ;
- dostarczymy błonnika, który jest bardzo cenny (więcej w kolejnym poście).
A więc dla kogo szczególnie ważne jest spożywanie awokado?
Dla kobiet w ciąży, osób z chorobami krążenia, dzieci, a nawet dla osób otyłych, pomimo tego, że awokado zawiera tłuszcz (przecież dobry tłuszcz nie jest zły, to już wiecie prawda?). 🙂
Niestety, są też minusy spożywania awokado. Ale na szczęście moim zdaniem tylko dwa 🙂
- Jest wysoko kaloryczne;
- może powodować biegunki (w zbyt dużych ilościach).
Często niechęć do awokado spowodowana jest brakiem pomysłu na jego przyrządzenie. Dlatego przygotowałam dla Was, dwa przepisy z jego użyciem. 🙂
Kiedy awokado jest dojrzałe? Gdy po lekkim naciśnięciu owoc jest miękki, to oznacza że jest dojrzały. 🙂
1. Jako baza kanapek (zamiast masła):
Awokado (1/2 sztuki)
Chleb żytni / wieloziarnisty (2 kromki)
Jajko ( 1 sztuka)
Pomidor ( 1 sztuka)
Szczypiorek
2.Guacamole:
Składniki dla 2 osób :
Awokado (1 sztuka)
Pomidor (1 sztuka)
Mango ( Połówka małego owoca)
Kolendra (1 łyżeczka)
Sól (szczypta)
Cytryna/Limonka (łyżeczka)
Przygotowanie:
Wszystkie składniki pokroiłam w drobną kostkę. Doprawiłam solą, i kolendrą. Pokropiłam cytryną. Podawałam z grzankami. 🙂
Ponadto, możecie użyć go do :
- koktajli,
- naleśników,
- wrapów,
- sałatek i wielu, wielu innych przepisów 🙂 .
Tak więc, wprowadzenie awokado do naszego jadłospisu przyniesie nam tylko korzyści zdrowotne :). Oczywiście, pamiętajcie, że co za dużo to nie zdrowo ! To jak? Przekonałam Was chociaż trochę do włączenia zielonej kulki do diety ? 🙂
Ściskam mocno, Little Blonde.