Sezon śliwkowy w pełni więc trzeba z tego korzystać ! Co robicie zazwyczaj ze śliwek? Moja mama powidła, które tak bardzo uwielbiam… Ja zamiast powideł, zrobiłam coś mniej pracochłonnego, a uwierzcie mi mega pysznego !
Jak każdą rzecz w kuchni, to ciasto również zrobiłam “na czuja” 😀 I jestem w szoku, że za pierwszym razem wyszło takie pyszne… Zresztą sami ocenicie 🙂
Składniki :
- 1 szklanka mąki kukurydzianej
- 1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej
- 1/2 szklanki oleju
- 4 jaja
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżki cukru
- odrobina soli
- 10 sztuk śliwek węgierek
- 1 łyżka serka naturalnego gęstego
Przygotowanie :
Jajka utarłam z cukrem i solą. Dodałam olej. Następnie dodałam przesianą mąkę z proszkiem i jogurt. Masę wylałam na blaszkę (ja użyłam małej kwadratowej, ale może być także okrągła tortowa). Śliwki umyłam, przekroiłam na pół i leciutko powciskałam w ciasto. Wstawiłam do piekarnika na 180 stopni i piekłam 35 minut. Sprawdziłam patyczkiem czy ciasto jest już gotowe.
I ten unoszący się zapach po domu… mmmm… sprawdźcie sami !
Ściskam, Little Blonde