Zdrowe ciasto śliwkowe

Sezon śliwkowy w pełni więc trzeba z tego korzystać ! Co robicie zazwyczaj ze śliwek? Moja mama powidła, które tak bardzo uwielbiam… Ja zamiast powideł, zrobiłam coś mniej pracochłonnego, a uwierzcie mi mega pysznego !

Jak każdą rzecz w kuchni, to ciasto również zrobiłam “na czuja” 😀 I jestem w szoku, że za pierwszym razem wyszło takie pyszne… Zresztą sami ocenicie 🙂

ciasto śliwkowe


Składniki : 

  • 1 szklanka mąki kukurydzianej 
  • 1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej
  • 1/2 szklanki oleju
  • 4 jaja
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki cukru 
  • odrobina soli
  • 10 sztuk śliwek węgierek 
  • 1 łyżka serka naturalnego gęstego 

 

Przygotowanie : 

Jajka utarłam z cukrem i solą. Dodałam olej. Następnie dodałam przesianą mąkę z proszkiem i jogurt. Masę wylałam na blaszkę (ja użyłam małej kwadratowej, ale może być także okrągła tortowa). Śliwki umyłam, przekroiłam na pół i leciutko powciskałam w ciasto. Wstawiłam do piekarnika na 180 stopni i piekłam 35 minut. Sprawdziłam patyczkiem czy ciasto jest już gotowe.


I ten unoszący się zapach po domu… mmmm… sprawdźcie sami !

Ściskam, Little Blonde

Udostępnij

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *