W ciągu tygodnia często nie mam czasu na wymyślanie nowych przepisów, ze względu na masę obowiązków. Natomiast, kiedy przychodzi sobota i nie muszę robić w domu nic oprócz spaceru z Leosiem, lubię uciec do kuchni i coś upichcić :).
Przygotowałam dla Ciebie łakomczuchu zbożowe batoniki, które będą super opcją na drugie śniadanie do jogurtu, albo jak najdzie Cię ochota na coś słodkiego. Przygotowanie ich zajęło mi 10 minut. Tak jak wcześniej już pisałam, lepiej zrobić sobie swoje batoniki, niż kupować je w sklepie- wiesz co jesz :).
Składniki na 8 sztuk:
- Płatki owsiane górskie (2 szklanki)
- Amarantus (3 łyżki)
- Orzechy (2 garści)- ja użyłam laskowych, możesz zastąpić je innymi
- Daktyle (3 sztuki)
- Żurawina (3 łyżki)
- Pestki dyni (1 garść)
- Olej kokosowy nierafinowany ! (1 łyżka)
- Banan (1 sztuka)
- Cynamon – jest to przyprawa przeciwzapalna więc jej sobie nie żałuje 🙂
Przygotowanie:
Płatki i orzechy lekko zmiel w młynku do kawy (jeżeli nie masz młynka do kawy rozbij orzechy tłuczkiem do mięsa, a płatki zostaw jak są). Amarantus ugotuj. Daktyle i żurawinę rozdrobnij. Banana zblenduj na gładką masę. Na koniec wszystko wymieszaj i wyłóż na papier do pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego na 180 stopni, piecz ok 20-25 min. Poczekaj aż wystygną i je pokrój na batoniki. Smacznego ! 🙂
Koniecznie daj znać czy smakowały 🙂
Ściskam mocno! LB
Dziś robiłam baloniki, są przepyszne i bardzo łatwe w wykonaniu. Bardzo polecam dla kochających słodkości 😍
Bardzo się ciesze że smakowały 🙂