O rybach często zapominamy i nie przyrządzamy ich w kuchni. Sama wiem, że jeżeli ryba nie będzie dobrze przygotowana to jej niestety nie zjem. Nie powinnismy jednak rezygnować z ich jedzenia, ponieważ dostarczają nam wiele cennych składników o których przeczytacie więcej w piątkowym poście Agnieszki.
Sposób w jaki ja przygotowuję rybę to pieczenie jej z dodatkiem masła i warzyw – dziś poznacie jeden z ulubionych moich przepisów w których główną rolę odgrywa właśnie ryba.
Składniki (2 porcje):
- 300 g dorsza
- 2 marchewki
- 1 mały batat
- 1 duża pietruszka
- 20 g masła
- 10 g oliwy z oliwek
- sól, tymianek, pieprz cytrynowy, papryka słodka i wędzona
- 2 garści szpinaku
Przygotowanie:
- Naczynie żaroodporne nasmarowałam oliwą.
- Warzywa umyłam i obrałam. Pokroiłam je na frytki.
- Położyłam warzywa na dnie naczynia.
- Fileta rybnego oczyściłam z ości i położyłam na wierzchu warzyw.
- Posypalam wszystko przyprawami i nałożyłam na wierzch masło.
- Piekłam wszystko w zamkniętym naczyniu około 30 minut w piekarniku nagrzanym na 180 stopni.
- Podałam rybę i warzywa ze świeżym szpinakiem.