Zapiekany dorsz z warzywami korzeniowymi i tymiankiem

O rybach często zapominamy i nie przyrządzamy ich w kuchni. Sama wiem, że jeżeli ryba nie będzie dobrze przygotowana to jej niestety nie zjem. Nie powinnismy jednak rezygnować z ich jedzenia, ponieważ dostarczają nam wiele cennych składników o których przeczytacie więcej w piątkowym poście Agnieszki.

Sposób w jaki ja przygotowuję rybę to pieczenie jej z dodatkiem masła i warzyw – dziś poznacie jeden z ulubionych moich przepisów w których główną rolę odgrywa właśnie ryba.

Składniki (2 porcje):

  • 300 g dorsza
  • 2 marchewki
  • 1 mały batat
  • 1 duża pietruszka
  • 20 g masła
  • 10 g oliwy z oliwek
  • sól, tymianek, pieprz cytrynowy, papryka słodka i wędzona
  • 2 garści szpinaku

Przygotowanie:

  1. Naczynie żaroodporne nasmarowałam oliwą.
  2. Warzywa umyłam i obrałam. Pokroiłam je na frytki.
  3. Położyłam warzywa na dnie naczynia.
  4. Fileta rybnego oczyściłam z ości i położyłam na wierzchu warzyw.
  5. Posypalam wszystko przyprawami i nałożyłam na wierzch masło.
  6. Piekłam wszystko w zamkniętym naczyniu około 30 minut w piekarniku nagrzanym na 180 stopni.
  7. Podałam rybę i warzywa ze świeżym szpinakiem.
Udostępnij

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *