Wybór miejsca na przyjęcie

Dzisiaj poruszę temat wyboru miejsca/ lokalu w którym będzie odbywać się przyjęcie weselne :).

Po spisaniu listy gości, jesteśmy w stanie określić orientacyjnie jaki lokal wielkością będzie nam odpowiadał. W ten sposób możemy zaoszczędzić czas – nie będziemy zwiedzać małych lokali, jeżeli spodziewamy się 200 gości.

Jak więc wybrać idealny lokal ?

  1. Właściciel lokalu musi wydać Wam się profesjonalistą oraz nie powinien Wam stawiać przeszkód. Czemu stawiam ten punkt na pierwszym miejscu? Ponieważ, jeżeli będziecie mogli “konie kraść” z właścicielem, uda Wam się zrobić wszystko czego zapragniecie w tym lokalu (zmienić wystrój, wprowadzić inne ustawienie stołów, wprowadzić wymarzone dania do menu itd.) Ważne jest także to, aby właściciel nie kontrolował Waszego przyjęcia – nie stał Wam i Waszym gościom nad głową w trakcie przyjęcia. Chyba dla wszystkich będzie to stresującą sytuacją, prawda?
  2. Na drugim miejscu dla mnie, jest jedzenie oraz wystrój lokalu. Stawiam te dwie cechy na jednym miejscu, ponieważ uważam je za priorytety. Niektórzy goście mogą nie zauważyć dodatkowych dekoracji, pięknych kwiatów, kiepskiej muzyki… ale każdy gość zauważy niedobre jedzenie ! W profesjonalnych lokalach, można poprosić o degustację potraw (niestety nie spodziewajcie się tego w mniejszych miastach, takich rzeczy się tam nie praktykuje). W przypadku braku degustacji warto pocztą pantoflową dowiedzieć się od gości którzy byli w danym lokalu, jak smakują tam dania. Teraz troszkę o lokalu. Osobiście odrzucam od razu lokale w których sala taneczna oraz sala jadalna są osobnymi pomieszczeniami. Dlaczego? Ponieważ gdy wszystko dzieje się na jednej powierzchni widać jak przebiega wesele. Nikt nie będzie czuł się zakłopotany siedząc samemu przy stole, będzie mógł po prostu obserwować bawiących się gości na parkiecie. Również orkiestra będzie mogła nawiązać większy kontakt z gośćmi nie tylko na parkiecie, ale również za stołami. Jeżeli chodzi o sam wystrój lokalu, musimy przemyśleć jakie kolory przewodnie byśmy w nim widzieli. Należy także przekalkulować, czy zmiany które chcemy w lokalu wprowadzić po prostu nam się opłacają. Ja stawiam na minimalistyczne lokale o stonowanych kolorach. Na takiej bazie możemy stworzyć wszystko !
  3. Kolejną sprawą nad którą należy się zastanowić są pokoje gościnne. Jeżeli zamierzamy zorganizować gościom noclegi, np. u rodziny, nie musimy się tym przejmować. Z doświadczenia wiem, że wiele osób potrzebuje chociaż kilku pokoi, które będą zlokalizowane na terenie lokalu. Należy zapytać o cenę oraz ilość pokoi i miejsc noclegowych (tutaj także przydaje nam się lista gości – wiemy ile osób będzie takiego noclegu potrzebować).
  4. Ostatnią sprawą jest cena. Niektórzy mogą zapytać “Ale jak to Werka? Cena powinna być na początku!”. Powiem Wam, że niekiedy płacąc więcej za talerzyk, nie wkładamy pieniędzy w dekoracje – więc wychodzimy na to samo płacąc mniej za talerzyk i dodatkowo dekorując sale :).

Jakie są najważniejsze szczegóły, o które warto dopytać właściciela i które powinny zostać zawarte w umówię?

  • cena talerzyka 1 dniowa/2 dniowa i co wchodzi w tą cenę
  • ilość dań ciepłych i przystawek pierwszego dnia/ drugiego dnia
  • czy dania drugiego dnia są podgrzewanymi daniami z dnia pierwszego
  • czy przystawki dnia drugiego są przystawkami z dnia pierwszego
  • czy w cenę talerzyka wchodzą napoje bezalkoholowe
  • czy w cenę talerzyka wchodzi tort
  • czy w cenę talerzyka wchodzą ciasta dla gości
  • czy w cenę talerzyka wchodzą ciasta na stół
  • czy w cenę talerzyka wchodzi stół wiejski/ stół słodki i co się będzie na nim znajdować
  • czy w cenę talerzyka wchodzą pokrowce na krzesła i inne dekoracje takie jak flakony, świece, serwety materiałowe, kwiaty (czy można je wymienić na inne)
  • czy toalety są na bieżąco sprzątane
  • jaki jest koszt pokoju oraz czy lokal dysponuje pokojem małżeńskim
  • czy w pokoju małżeńskim jest sejf
  • w których godzinach przyjęcie ma się zakończyć
  • w których godzinach mają zacząć się poprawiny
  • czy w dniach poprzedzających przyjęcie można zaglądać do lokalu i rozpoczynać przygotowania dekoracyjne
  • kiedy ostatecznie należy uregulować płatności
  • kiedy najpóźniej należy przekazać ilość gości
  • czy cena talerzyka za dziecko (należy zapytać także o ograniczenia wiekowe) jest obniżona
  • czy za rzeczy stłuczone przez gości odpowiadamy
  • czy jest szatnia dla gości (w okresach jesienno-zimowych przydaje się)
  • jakie są dodatkowe opłaty?

Jak widzicie jest wiele szczegółów, na które warto zwrócić uwagę. Każde pytanie, które nasunie Wam się na myśl, należy zapisać na kartce i je zadać – nawet jeżeli wyda Wam się oczywiste. Pamiętajcie, każdy lokal rządzi się swoimi prawami !

Przygotowałam Wam opisy dwóch sal z okolicy Przysuchy które moim zdaniem trudno przebić :). 

  1. Sala bankietowa Astoria – Końskie
Astoria(fotografia www.facebook.com/pg/Sala-Bankietowa-Astoria )

O plusach tego miejsca mogłabym pisać godzinami. Jest to niesamowite miejsce z duszą. Kipi elegancją ! Właściciel jest najmilszą osobą jaką kiedykolwiek spotkałam w tej branży – jeżeli poprosicie ściągnie Wam gwiazdkę z nieba. Obsługa fenomenalna – zanim się obejrzycie macie już zmienione talerzyki na nowe. Jedzenie… palce lizać :). Ogromny plus za wystrój, którego nawet nie trzeba poprawiać – ewentualnie dodać swoje dodatki. Co najważniejsze brak ukrytych kosztów ! Jeżeli mam być z Wami szczera, to to miejsce było moim wymarzonym na moje przyjęcie weselne. Niestety, tak jak już Wam wspominałam, niekiedy trzeba iść na kompromisy…. W tym lokalu na termin czeka się ok 2-3 lat… Z racji takiej, że nie chcieliśmy, aż tyle czekać, wybraliśmy inny lokal. Niestety również ilość naszych gości przekraczała możliwości lokalu :).

2. Zajazd Lwowski

zajazd lwowski(fotografia www.facebook.com/pg/Zajazd-Lwowski)

Ten lokal jest już z nutką nowoczesności. Nie każdemu mogą odpowiadać pikowane wstawki na  ścianach, czy podświetlany sufit na niebiesko. Ale spokojnie, spokojnie 🙂 Ściany można przykryć piękną tkaniną, a światełka niebieskie zamienić na białe 🙂 Dodatkowo, prowadzenie pudrowo-różowych zasłon nadaje wdzięczności i delikatności temu miejscu. Jedzenie również jest pyszne 🙂 Na ten lokal postawiliśmy my 🙂 Dużym plusem jest to, że lokal pomieści nawet 400 osób. Niestety, aby zamówić tę sale, należy czekać również 2-3 lata oraz liczba gości nie może być mniejsza niż 200.

Podzielcie się proszę Waszymi wymarzonymi salami weselnymi. Może o którejś nawet nie słyszałam 🙂

 

 

Udostępnij

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *