Truskawkowe drożdżówki z serem, czyli powrót do dzieciństwa

Wypieki bułeczek, ciastek, muffinek i drożdżówek kojarzą się zawsze z długą pracą w kuchni. Dlatego łatwiej nam iść do sklepu i kupić takie słodkości, co niekoniecznie odbija się dobrze na naszym zdrowiu. Osobiście uważam, że dobra organizacja pozwoli nam na upieczenie takich cudeniek nawet codziennie w 15 minut.

Sezon na truskawki w pełni więc i ja z nich korzystam. Dzisiejszym wpisem powracam do lat dzieciństwa, kiedy to takie bułeczki zabierałam ze sobą do szkoły. Możecie śmiało je dać dziecku jako lunchbox albo zajadać się nimi jako przekąska do pracy.

Składniki (ok 6 dużych drożdżówek lub 8 małych):

  • mąka żytnia pełnoziarnista 200 g
  • mąka pszenna 230 g
  • mleko 1 szklanka
  • olej 4 łyżki
  • jajko 3 szt.
  • twaróg 100 g
  • truskawki ok 12 sztuk.
  • ksylitol 5 łyżek
  • drożdże 40 g

Przygotowanie:

  1. Do mąk dodałam żółtka jaj (białka zatrzymałam w innej miseczce), olej, 3 łyżki ksylitolu, rozrobione drożdże i lekko ciepłe mleko.
  2. Wyrobiłam ciasto i odstawiłam go do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
  3. W między czasie ubiłam lekko 2 białka i dodałam do nich twaróg oraz pozostały ksylitol.
  4. Gdy ciasto wyrosło uformowałam z niego bułeczki i zrobiłam delikatne wgłębienie w środku.
  5. Na środek bułeczek nałożyłam twaróg, a na twaróg pokrojone truskawki.
  6. Piekłam w piekarniku nagrzanym na 180 stopni 20 minut.

*ciasto będzie lekko luźne, warto podsypywać sobie go mąką w trakcie formowania bułeczek

Udostępnij

2 thoughts on “Truskawkowe drożdżówki z serem, czyli powrót do dzieciństwa

    1. Jest niesamowicie prosty i prawie że jednogarnkowy 🙂 Jak uda się go zrobić to zachęcam do podzielenia się z nami Twoją opinią ! <3

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *