Trochę wiosny w pucharku, czyli puszysta pianka z mascarpone i sorbetem malinowym

Kiedy robiłam dzisiejszy deser przeniosłam się trochę do dzieciństwa, kiedy to na każdy weekend mama piekła, bądź przygotowała właśnie takie pyszności. Zastanawiałam się czy umieścić ten deser na blogu, ponieważ umówmy się nie mogę go nazwać super fit, bo przecież jest w nim śmietana 30%! Ale pomyślałam, czemu nie? Skoro wiem, że codziennie na moim talerzu lądują same fit i nieprzetworzone rzeczy to czemu nie zjeść od czasu do czasu kremówki połączonej z mascarpone? Dodatkowo ten deser nie ma wysokiego indeksu glikemicznego, po którym dopadłby mnie wilczy głód, a pięknie zaspokaja chęć na coś słodkiego, kiedy na dworze już jest na prawdę ciepło. I to jest własnie zdrowe podejście do odżywiania Kochani.

Składniki na 6 porcji:

  • mascarpone (250 g)
  • śmietana 30 % (100g)
  • ksylitol (1.5 łyżki)
  • herbatniki (dobrej jakości) albo granola (60 g)
  • maliny mrożone (300g)

Przygotowanie:

  1. Herbatniki rozgniotłam i wsypałam na sam spód pucharku.
  2. Śmietanę ubiłam na sztywną pianę, a następnie dodałam do niej mascarpone i ksylitol. Wymieszałam składniki na gładką masę i odstawiłam na chwilę do lodówki.
  3. Maliny wyjęłam z zamrażalnika 10 minut przed wykonaniem deseru, aby lekko się rozmroziły. Następnie za pomocą blendera zmieliłam je na sorbet.
  1. Na pogniecione herbatniki, nałożyłam sorbet malinowy, a następnie wyłożyłam masę z mascarpone.
  2. Na koniec posypałam resztką sorbetu.

Wartość energetyczna (1 porcja): Energia 275 kcal, tłuszcz 22 g, węglowodany 15 g, białko 3,3 g

***

Udostępnij

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *