Tortilla z kaszą, mango, marchewką i marynowanym tofu.

Często na myśl o przepisach z użyciem kaszy moi domownicy się krzywią. Kojarzą oni kaszę tylko z sosem ciemnym pieczeniowym i ogórkiem kiszonym, która już w dzieciństwie im się po prostu przejadła. Wiedząc jak dużo dobrych składników dostarczają nam kasze staram się je przemycać u siebie w kuchni w różnych wariantach. Tych typowych z sosami i dodatkiem mięsa, oraz tych bardziej wyszukanych jak dzisiejsza tortilla 🙂 Jest to danie typowo obiadowe, ale również świetnie sprawdzi się do lunch box-u. W przepisie użyłam tofu, jednak śmiało można go zastąpić kurczakiem, indykiem, a nawet wołowiną.

Składniki:

  • tortilla pełnoziarnista 1 szt.
  • kasza jęczmienna 50 g
  • mango 50 g
  • marchew 1 szt.
  • oliwa 10 g
  • tofu marynowane*/kurczak 50 g
  • przyprawa gyros opcjonalnie

*polecam tofu z GoVege marynowane w chilli (dostępne w Biedronce)

Przygotowanie:

  1. Kaszę gotuje na sypko według wskazań na opakowaniu.
  2. Tofu/kurczaka kroję na kostkę i podsmażam na oliwie z oliwek.
  3. Marchew za pomocą obieraczki obieram na cienkie plastry.
  4. Mango kroję w cienkie paseczki.
  5. Tortille podgrzewam na patelni z obu stron. Kładę na niej kaszę i pozostałe składniki. Zawijam wrapa.

Wartość odżywcza: 611 kcal, białko 21 g, tłuszcz 24 g, węglowodany 74 g .

****

Udostępnij

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *