Często na myśl o przepisach z użyciem kaszy moi domownicy się krzywią. Kojarzą oni kaszę tylko z sosem ciemnym pieczeniowym i ogórkiem kiszonym, która już w dzieciństwie im się po prostu przejadła. Wiedząc jak dużo dobrych składników dostarczają nam kasze staram się je przemycać u siebie w kuchni w różnych wariantach. Tych typowych z sosami i dodatkiem mięsa, oraz tych bardziej wyszukanych jak dzisiejsza tortilla 🙂 Jest to danie typowo obiadowe, ale również świetnie sprawdzi się do lunch box-u. W przepisie użyłam tofu, jednak śmiało można go zastąpić kurczakiem, indykiem, a nawet wołowiną.
Składniki:
- tortilla pełnoziarnista 1 szt.
- kasza jęczmienna 50 g
- mango 50 g
- marchew 1 szt.
- oliwa 10 g
- tofu marynowane*/kurczak 50 g
- przyprawa gyros opcjonalnie
*polecam tofu z GoVege marynowane w chilli (dostępne w Biedronce)
Przygotowanie:
- Kaszę gotuje na sypko według wskazań na opakowaniu.
- Tofu/kurczaka kroję na kostkę i podsmażam na oliwie z oliwek.
- Marchew za pomocą obieraczki obieram na cienkie plastry.
- Mango kroję w cienkie paseczki.
- Tortille podgrzewam na patelni z obu stron. Kładę na niej kaszę i pozostałe składniki. Zawijam wrapa.
Wartość odżywcza: 611 kcal, białko 21 g, tłuszcz 24 g, węglowodany 74 g .
****