Tłusty czwartek po mojemu, czyli przepis na owsiane ciastko-pączki

ECBD44AF-4F13-4792-A33D-496A8437E0DE

Osobiście za pączkami nie przepadam, ale w tłusty czwartek ogarnia mnie pączkowe szaleństwo 🙈 Najpyszniejsze na świecie pączki robi moja kochana Teściowa. Mmmmm jak o nich myślę to się rozpływam. Są one totalnie inne bo z nadzieniem twarogowo-cynamonowym i jabłkowym 🍩. Ale dziś nie przyszłam do Was z pączkami mojej Teściowej, a z propozycja zdrowszych „pączkowych ciasteczek”. 

 


Proszę Was o jedno, jeżeli macie zamiar jeść tradycyjne paczki, to nie wybierajcie tych supermarketowych za 30g, polanych wstrętnym lukrem. Wybierzcie te domowe, w których znajdzie się domowa konfitura, a nie odpad różnych konfitur dodatkowo słodzonych.


Składniki na 10 małych sztuk: 

  • 300 gram mąki owsianej 
  • 100g oleju kokosowego 
  • 25 g drożdży 
  • 120 ml mleka 
  • 2 łyżki miodu 
  • 1 łyżeczka nasion chia 
  • 75 g konfitury  mamy
  • 2 jajka 

B3055DA5-BDC4-4B63-8B54-FD1AE8139200C207C7D3-36B0-4CDE-A9A2-B095DBA9E09FD80A7B6C-94F0-4CE7-8F20-3E75591FD379

Przygotowanie :

Drożdże rozpuściłam z miodem, dodałam letnie mleko i wymieszałam bardzo dokładnie. Powoli dodawałam przesianą mąkę. Następnie dodałam jajka, chia oraz olej. Wszystko delikatnie wymieszałam. Odstawiłam na godzinę do wyrośnięcia. Następnie uformowałam 10 placuszków w które zawinęłam marmoladę. Ułożyłam je na papierze do pieczenia i odstawiłam do wyrośnięcia na ok 40 min. Następnie piekłam w piekarniku 15 minut w 180 stopniach. Idealnie pasują do mleka ❤️

D585182F-C7FC-44F9-B3EC-F3D527061D21

Udostępnij

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *