Osobiście za pączkami nie przepadam, ale w tłusty czwartek ogarnia mnie pączkowe szaleństwo 🙈 Najpyszniejsze na świecie pączki robi moja kochana Teściowa. Mmmmm jak o nich myślę to się rozpływam. Są one totalnie inne bo z nadzieniem twarogowo-cynamonowym i jabłkowym 🍩. Ale dziś nie przyszłam do Was z pączkami mojej Teściowej, a z propozycja zdrowszych „pączkowych ciasteczek”.
Proszę Was o jedno, jeżeli macie zamiar jeść tradycyjne paczki, to nie wybierajcie tych supermarketowych za 30g, polanych wstrętnym lukrem. Wybierzcie te domowe, w których znajdzie się domowa konfitura, a nie odpad różnych konfitur dodatkowo słodzonych.
Składniki na 10 małych sztuk:
- 300 gram mąki owsianej
- 100g oleju kokosowego
- 25 g drożdży
- 120 ml mleka
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżeczka nasion chia
- 75 g konfitury mamy
- 2 jajka
Przygotowanie :
Drożdże rozpuściłam z miodem, dodałam letnie mleko i wymieszałam bardzo dokładnie. Powoli dodawałam przesianą mąkę. Następnie dodałam jajka, chia oraz olej. Wszystko delikatnie wymieszałam. Odstawiłam na godzinę do wyrośnięcia. Następnie uformowałam 10 placuszków w które zawinęłam marmoladę. Ułożyłam je na papierze do pieczenia i odstawiłam do wyrośnięcia na ok 40 min. Następnie piekłam w piekarniku 15 minut w 180 stopniach. Idealnie pasują do mleka ❤️