Tarta ze szpinakiem i łososiem

      Hej 🙂 Do tej pory przygotowywałam dla Was słodkie przepisy, bo mam do nich słabość…. 🙂 Dzisiaj natomiast mam dla Was coś słonego – bez tego dania nie mogę się obejść 🙂  Tartę ze szpinakiem i łososiem można zjeść na ciepło, albo na zimno jako danie do pudełka 🙂  

Składniki na 4 porcje :

  • masło (140 g)
  • mąka pszenna (250 g)
  • jajko (2 sztuki)
  • szpinak (200 g)
  • łosoś (250 g)
  • jogurt naturalny gęsty (300 g)
  • sól, pieprz cytrynowy

tarta ze szpinakiem 1tarta ze szpinakiem

Przygotowanie :

Do miseczki dodałam masło, mąkę i 1 jajko – zagniotłam ciasto, a następnie wstawiłam je do lodówki. Szpinak liściasty (może być mrożony lub świeży – w przypadku świeżego trzeba dodać go więcej ) udusiłam na patelni. Łososia obrałam i przez chwile grillować na patelni. Oprószyłam go pieprzem cytrynowym. Następnie porwałam na małe kawałki. Blaszkę do tarty wyłożyłam ciastem, po nakłuwałam widelcem i wstawiłam do nagrzanego piekarnika (190 stopni) na ok 15 min. W między czasie wymieszałam jogurt z 1 jajkiem, doprawiłam solą i pieprzem. Gdy ciasto było gotowe położyłam na tarcie szpinak i łososia oraz zalałam wszystko sosem. Tarte ponownie włożyłam do piekarnika na ok 25 min. Smacznego

 

tarta ze szpinakiem 2

Ściskam, LB

Udostępnij

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *