TARTA OWSIANA Z POMIDORAMI, SEREM FETA I BAZYLIOWO-JOGURTOWYM SOSEM

Ależ ja lubię jak w domu pracuje piekarnik i wydobywają się z niego przecudowne zapachy. Zimą pachnie u nas przeważnie przyprawą korzenną, jesienią dynią, a latem owocami jagodowymi i kruszonką. Dziś po domu unosi się maślano-bazyliowy zapach… mmmm. Szkoda, że nie można w załączniku Wam go wysłać, ale poczujecie go gdy tylko przygotujecie ten przepis u siebie. Tartę, którą dziś przygotowałam możecie śmiało serwować na ciepło jako danie główne lub na zimno jako przystawkę na domowej imprezie. W obu przypadkach smakuje genialnie.

Składniki :

  • masło 150 g
  • mąka pszenna 50 g
  • mąka owsiana 100 g
  • jajko 2 szt.
  • sól, pieprz, bazylia
  • pomidor 2 szt.
  • jogurt grecki 400 g
  • ser feta – 50 g

Przygotowanie:

Mąki przesiałam, dodałam do nich zimne masło i jedno jajko – zagniotłam i odstawiłam do lodówki na ok 1 godzinę. W między czasie rozbełtałam drugie jajko z przyprawami i jogurtem. Po godzinie wylepiłam formę do tarty ciastem i nakułam ją lekko widelcem. Włożyłam ją do piekarnika nagrzanego na 180 stopni na ok 15 minut. Gdy tarta się podpiekła wyjęłam ją i zalałam sosem, następnie poukładałam na sosie pokrojone pomidory i posypałam rozdrobnionym serem feta. Wstawiłam ponownie do piekarnika na 25 minut.

***

Udostępnij

2 thoughts on “TARTA OWSIANA Z POMIDORAMI, SEREM FETA I BAZYLIOWO-JOGURTOWYM SOSEM

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *