Tarta na batatowym spodzie ze szpinakiem i pomidorami suszonymi

Kiedyś tarty kojarzyły mi się tylko ze słodkimi deserami i maślanym spodem. Teraz chętnie eksperymentuję i robię również wytrawne tarty, w różnych wersjach. W tartach fajne jest to, że można je zjeść na ciepło od razu po upieczeniu, ale również i na zimno. Łatwo też można zabrać je ze sobą na lunch do pracy, a nawet dać w pojemnik dziecku do szkoły. Co jeszcze uwielbiam w tartach to to, że przygotowyje się je bardzo szybko. Dzisiejsza tarta jest nieco inna, ponieważ nie jest na spodzie z ciasta kruchego, ale na spodzie z batatów.

Dodatkowym plusem tego przepisu jest to, że można go łatwo zamienić na danie wegańskie. Wystarczy zamiast jajka dodać agar, a zamiast jogurtu, jogurt sojowy. Smacznego!

Składniki:

  • Batat 1,5 szt (średniej wielkości)
  • Jajko 1 szt.
  • Jogurt naturalny gęsty 300 g
  • Szpinak baby 200 g
  • Pomidory suszone 5 szt.
  • Cebula 1 szt.
  • Czosnek 2 Ząbki
  • Oliwa 3 łyżki
  • Ser parmezan 2 łyżki
  • Sól 0,5 łyżeczki
  • Pieprz 0,5 łyżeczki
  • Papryka ostra 0,5 łyżeczki
  • Papryka słodka 0,5 łyżeczki

Przygotowanie:

  1. Cebulę pokroiłam w drobną kostkę i zeszkliłam na odrobinie oliwy razem z czosnkiem.
  2. Następnie dodałam do cebuli opłukany szpinak i pokrojone w paski pomidory.
  3. Dusiłam to ok 7 minut. Następnie zdjęłam z ognia.
  4. Batata pokroiłam na równe dość cienkie plastry.
  5. Następnie podsmażyłam go na reszcie oliwy tak aby był miękki i rumiany.
  6. Wyłożyłam nim formę do tarty.
  7. Jajko wymieszałam dokładnie z jogurtem i przyprawami. Następnie wymieszałam ze szpinakiem i startym serem.
  8. Na batata wylałam masę i wstawiłam do piekarnika nagrzanego na 180 stopni. Piekłam 40 minut.

***

Udostępnij

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *