Tacos z kurczakiem to idealne danie na obiad czy przestawkę na imprezę. Dodatek guacamole z kolendrą sprawia, że danie jest bardzo świeże i zachwyca smakiem. Sami spróbujcie!
Składniki (5-6 szt.):
- tortilla kukurydziana bądź pełnoziarnista
- awokado 1 szt.
- cebula czerwona 1 szt.
- pomidorki koktajlowe 20 szt.
- kolendra w ziarnach 1/2 łyżeczki
- sól, pieprz
- kurczak 250 g
- papryka słodka i ostra
- oliwa z oliwek 2 łyżki
Przygotowanie:
Tortille nawinęłam na drewniany wałek i włożyłam na chwilę do nagrzanego piekarnika, tak aby stały się chrupiące. Kurczaka pokroiłam na małe kawałki i przyprawiłam. Podsmażyłam na oliwie. Awokado pokroiłam na drobną kostkę (jeżeli macie miękkie awokado rozgniećcie je widelcem na gładką masę), następnie wymieszałam z pokrojoną drobno cebulą oraz pomidorkami. Doprawiłam rozgniecioną w moździerzu kolendrą. Na koniec nadziałam farszem tortille.