SZYBKO, SMACZNIE I INACZEJ, CZYLI BRUSCHETTY W 3 SMAKACH

Gdybym miała wybrać jedną kuchnie, którą kocham najbardziej byłaby to kuchnia włoska. Znajomi zawsze śmieją się, że jestem nudna w moich wyborach kulinarnych gdy wybieramy się do restauracji, ponieważ albo wybieram makaron, albo makaron. W domu bardzo dużo improwizuje w kuchni i wbrew pozorom nie tylko gotuje makaron – chociaż jest częstym gościem na naszym stole. Kiedy nie mam czasu na spędzenie dłuższej chwili w kuchni, lub wpadną niespodziewani goście przygotowuję bruschetty, które również pochodzą z Włoch. Bruschetty to nic innego jak malutkie kanapeczki, które są podawane na ciepło bądź na zimno. Idealnie sprawdzają się jako przystawka na domówkach, czy jako lunchbox w podróż. Przygotowałam dla Was dziś 3 różne wersje bruschetty. Mam nadzieje, że jak nie wszystkie to chociaż jedna przypadnie Wam do gustu.

Bruschetta z pastą z pieczonego czosnku :

  • Bagietka 1 szt.
  • 1 główka czosnku
  • 1 puszka białej fasoli
  • 1 gałązka rozmarynu
  • 1/3 szklanki oliwy z pierwszego tłoczenia
  • ½ łyżeczki soku z cytryny
  • Szczypta skórki z cytryny
  • Sól
  • Pieprz

Z czosnku zdjęłam zewnętrzną łupinę, delikatnie posmarowałam olejem i piekłam w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20 min. Rozmaryn roztarłam w moździerzu razem z oliwą. Ostudzony czosnek wycisnęłam z łupin  i zblendowałam na gładką masę z oliwą. Bagietkę posmarowałam gotową pastą.

Bruschetta na słodko z brzoskwinią i szpinakiem:

  • Bagietka 1 szt.
  • Brzoskwinia 4szt.
  • 3 garście szpinaku
  • 1 łyżka oliwy
  • Sól i pieprz

Brzoskwinie pokroiłam na grubsze plastry. Ugrilowałam na patelni z dodatkiem oliwy. Bagietkę również ugrilowałam na patelni po brzoskwini, dzięki temu nabrała słodkiego smaku. Na bagietkę ułożyłam umyty szpinak i plastry brzoskwini.

Bruschetta z pastą groszkowo-cytrynową:

  • 3 szklanki groszku mrożonego
  • 1 cytryna
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki koperku
  • 4 łyżki oliwy

Groszek ugotowałam w osolonej wodzie, następnie go ostudziłam. Zblendowałam go z czosnkiem, skórką z połowy cytryny i sokiem z cytryny oraz oliwą. Na koniec połączyłam go z posiekanymkoperkiem. Posmarowałam bagietkę pastą.

***

Udostępnij

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *