Szpinakowe kluseczki à la Gnocchi z sosem maślano-czosnkowym

Czy perfekcyjna pani domu to osoba, która robi w swoim domu pyzy, rosół i inne dania, które kojarzą nam się z wyrobami babci? Jeżeli tak, to mogę uważać się za perfekcyjną panią domu. Może rosołu i pierogów w swoim domu jeszcze nie robiłam, ale pyzy i kluseczki tak! Skoro tak dobrze mi idzie, to może w tym roku skuszę się na robienie przetworów i odciążę moja mamę, która robi je dla całej mojej rodziny. Nie będę obiecywać, ponieważ później moja rodzinka będzie mnie szantażować tym wpisem 🙂

Wracając do kluseczek, są one nieco inne niż typowe kluseczki, ponieważ wykonałam je z maki kukurydzianej pomieszanej z owsianą, wiec sprawdzą się dla osób na diecie bezglutenowej. Nie jest to typowy fit przepis, ale chce Wam tez pokazać, że można bardzo łatwo zmodyfikować tradycyjne przepisy wprowadzając do nich chociażby dodatkowa porcje warzyw, jak w tym przypadku szpinak. Oraz jak łatwo obniżyć chociaż o trochę ich indeks glikemiczny dodając np. mąkę owsianą.

Składniki :

  • Maka kukurydziana 100 g
  • Mąka owsiana 50 g
  • Szpinak mrożony 80 g
  • Jajko
  • Ziemniaki 1 kg
  • Sól
  • Czosnek
  • Masło klarowane

Przygotowanie:
Ziemniaki ugotowałam, ostudziłam i zgniotłam. Szpinak poddusiłam i ostudziłam. Dodałam do ziemniaków jajko, sól, mąkę i szpinak. Zagniotłam ciasto. Uformowałam wałeczki i pokroiłam na małe kwadraty. Lekko przygniotłam widelcem i wrzuciłam na wrzącą wodę. Gotowałam do momentu, aż kluseczki wypłynęły na wierzch. Polałam je sosem z masła klarowanego i czosnku – który wcześniej zeszkliłam uważając, aby nie spalić masła i czosnku.

***

Udostępnij

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *