Szarlotka z owsianą kruszonką

Dzisiejszy wpis piszę nieco później niż zazwyczaj, ale ostatnie dni były szalone. W weekend przygotowałam szarlotkę z myślą o dzisiejszym wpisie. Chciałam jednak aby była inna niż wszystkie pojawiające się szarlotki na blogach, dlatego zrobiłam zrobiłam ją na mące owsianej. Dzięki temu zyskała ona większą ilość błonnika i mikroskładników. 

Składniki (blaszka tortowa) :

  • Mąka owsiana 200 g
  • Mąka pszenna 140 g
  • Masło 200 g
  • Jajko 1 szt.
  • Ksylitol 2 łyżki
  • Jabłka słodkie (ja wybrałam ligole) 1,5 kg
  • Kakao 1 łyżeczka

Przygotowanie:

  1. Mąki zagniotłam razem z ksylitolem, jajkiem i masłem na kruche ciasto.
  2. Podzieliłam je na dwie części – jedną mniejszą, a drugą większą.
  3. Wstawiłam do lodówki na około 40 min.
  4. Jabłka obrałam i starłam na tarce (dobrze przyznam się, że to mój mąż ścierał jabłka, bo nienawidzę używać tarki ) i poddusiłam w garnuszku.
  5. Wyłożyłam blaszkę większą częścią ciasta.
  6. Posypałam ją kakaem.
  7. Wyłożyłam na ciasto jabłka.
  8. Na wierzch jabłek nałożyłam pokruszoną cześć mniejszego ciasta.
  9. Wstawiłam do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i piekłam ok 55 min.

***

Udostępnij

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *