Świąteczny deser, czyli sernik z ricottą, makiem i kakaowym kruchym spodem

Święta juz za rogiem i powoli myślimy już o świątecznych daniach. Dziś przychodzę do Was z pomysłem na sernik z serem twarogowym, ricottą i makiem. Może być fajnym zamiennikiem typowego tradycyjnego sernika.

Składniki :

  • Ser twarogowy półtłusty 500g
  • Ser ricotta 500g
  • Jajka 6 szt.
  • Ksylitol 6 łyżek
  • Mak 150 g
  • Daktyle suszone 15 szt.
  • Maka owsiana 150 g
  • Masło 100 g
  • Kakao 1 łyżka

Przygotowanie:

  1. Mąkę przesiałam i zagniotłam na ciasto kruche razem z 1 jajkiem, 2 łyżkami ksylitolu oraz kakaem. Odstawiłam do lodówki na ok 1 godzinę.
  2. Mak gotowałam na wodzie ok 30 minut. Odcedziłam go i zblendowałam razem z wcześniej namoczonymi daktylami.
  3. Formę do pieczenia wylepiłam ciastem i piekłam spód ok 20 minut w temperaturze 180 stopni.
  4. Ser razem z jajami oraz pozostałym ksylitolem wymieszałam.
  5. Gdy spód był podpieczony, wyłożyłam masę serową na niego. Następnie na górę sera wyłożyłam mak i delikatnie wymieszałam obie warstwy tak aby tworzyły delikatne wzory.
  6. Piekłam sernik 1,5 h w temperaturze 170 stopni. Gdy sernik było gotowy, zanim go wystawiłam z piekarnika uchyliłam delikatnie drzwiczki i ochłodziłam ciasto aby nie opadło.

***

Udostępnij

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *