Święta juz za rogiem i powoli myślimy już o świątecznych daniach. Dziś przychodzę do Was z pomysłem na sernik z serem twarogowym, ricottą i makiem. Może być fajnym zamiennikiem typowego tradycyjnego sernika.
Składniki :
- Ser twarogowy półtłusty 500g
- Ser ricotta 500g
- Jajka 6 szt.
- Ksylitol 6 łyżek
- Mak 150 g
- Daktyle suszone 15 szt.
- Maka owsiana 150 g
- Masło 100 g
- Kakao 1 łyżka


Przygotowanie:
- Mąkę przesiałam i zagniotłam na ciasto kruche razem z 1 jajkiem, 2 łyżkami ksylitolu oraz kakaem. Odstawiłam do lodówki na ok 1 godzinę.
- Mak gotowałam na wodzie ok 30 minut. Odcedziłam go i zblendowałam razem z wcześniej namoczonymi daktylami.
- Formę do pieczenia wylepiłam ciastem i piekłam spód ok 20 minut w temperaturze 180 stopni.
- Ser razem z jajami oraz pozostałym ksylitolem wymieszałam.
- Gdy spód był podpieczony, wyłożyłam masę serową na niego. Następnie na górę sera wyłożyłam mak i delikatnie wymieszałam obie warstwy tak aby tworzyły delikatne wzory.
- Piekłam sernik 1,5 h w temperaturze 170 stopni. Gdy sernik było gotowy, zanim go wystawiłam z piekarnika uchyliłam delikatnie drzwiczki i ochłodziłam ciasto aby nie opadło.

***