Świąteczne ciasteczka

E02AA384-2DFE-4268-8DEF-60B5BD7B13FFChoinka przystrojona, światełka znajdują się w każdym miejscu, leciutko pruszy śnieg, a ja patrzę jak mój narzeczony pakuje prezenty… to jest magia świąt ✨

Od kilku lat moją tradycją jest pieczenie ciasteczek świątecznych. Zawsze stawiałam na klasyczne kruche ciasteczka z mąki pszennej. W tym roku postanowiłam zrobić je inaczej, w wersji zdrowszej. Zamieniłam cukier na słodzik, a mąkę pszenną w połowie zamieniłam na owsianą. Święta są okresem kiedy nie zwracamy uwagi na to co pojawi się na naszym talerzu… Często są to potrawy pełne cukru i tłuszczu. Zdaje sobie z tego sprawę, że ciężko jest nam z tych potraw zrezygnować, ponieważ kojarzą nam się z dzieciństwem i tradycjami. Ale zachęcam Was do lekkich modyfikacji tych potraw, tak aby stały się zdrowsze, niż wersja podstawowa. Tak też zrobiłam z tymi ciasteczkami. Nie jest to przepis „super hiper fit”, ale jest on dużo zdrowszy niż tradycyjne ciasteczka. Sami zobaczcie że nie wiele trzeba zamienić, aby stworzyć taki przepis.

Składniki:

  • 250 g  mąki owsianej
  • 150 g mąki pszennej (im wyższy typ tym lepiej)
  • 250 g masła 
  • 2 jaja
  • cynamon
  • przyprawa korzenna
  • ksylitol 2 łyżeczki 
  • miód z dobrego źródła 2 łyżki 
  • soda oczyszczona 1 łyżeczka 

FA63F3EB-C3BB-418A-B404-4253F9CB7A613CF1EE9A-CBE0-4180-8245-5D57D77919D7D41C2C06-6AFE-4610-8BD7-8F9BCC56E3AC

Przygotowanie:

Mąkę przesiałam, dodałam do niej wszystkie suche produkty. W rondelku rozpuściłam masło. Gdy masło przestygło, do mąki dodałam jajka oraz powoli dodawałam masło, cały czas mieszając masę. Masę zagniotłam i odstawiłam do lodówki na godzinę. Po tym czasie rozwałkowałam masę i wycinałam z niej ciasteczka. Piekłam w 180 stopniach przez 6-8 minut. Ciasteczka są idealne do mleka. 

CED35506-DF08-4694-B802-205AEDFB2092

 

Udostępnij

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *