Chyba w każdym domu w okresie Świąt Bożego Narodzenia czuć wypiekane ciasteczka maślane lub pierniki z przyprawą korzenną. Ja co roku staram się piec inne ciasteczka, tak aby zaskoczyć moich ukochanych bliskich. Dwa lata temu były mocno maślane z masłem orzechowym, rok temu pełnoziarniste z orzechami włoskimi i cynamonem, a w tym roku postawiłam na egzotyczną wersję z mango. Nie zmienia to faktu, że w rodzinnym domu zawsze znajdę pyszności, które znajdują się na naszym stole każdego roku. A Wy macie jakieś swoje ukochane przepisy na świąteczne ciasteczka i pierniki?

Składniki
- 250 g mąki pszennej
- 100 g mąki pełnoziarnistej
- 1 jajko
- 250 g masła
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 150 g musu z mango
- 150 g serka homo waniliowego
- cukier/ksylitol do posypania

Przygotowanie:
- Mango obrałam i zblendowałam na gładki mus razem z serkiem homogenizowanym.
- Mąki przesiałam i wrzuciłam do dużej miski.
- Do mąk dodałam pokrojone masło, cynamon, sodę, jajko i zaczęłam delikatnie wyrabiać ciasto.
- Gdy składniki lekko się połączyły dodałam mus z mango.
- Wyrabiałam ciasto do czasu aż było delikatne i jednolite. * w razie potrzeby można podsypać mąką pszenna
- Cisto rozwałkowałam na około 1 cm i wycinałam z niego ciasteczka, a następnie posypałam cukrem.
- Piekłam w piekarniku nagrzanym na 160 stopni 10-12 minut.

