Świąteczne ciasteczka z serkiem waniliowym i musem mango

Chyba w każdym domu w okresie Świąt Bożego Narodzenia czuć wypiekane ciasteczka maślane lub pierniki z przyprawą korzenną. Ja co roku staram się piec inne ciasteczka, tak aby zaskoczyć moich ukochanych bliskich. Dwa lata temu były mocno maślane z masłem orzechowym, rok temu pełnoziarniste z orzechami włoskimi i cynamonem, a w tym roku postawiłam na egzotyczną wersję z mango. Nie zmienia to faktu, że w rodzinnym domu zawsze znajdę pyszności, które znajdują się na naszym stole każdego roku. A Wy macie jakieś swoje ukochane przepisy na świąteczne ciasteczka i pierniki?

Składniki

  • 250 g mąki pszennej
  • 100 g mąki pełnoziarnistej
  • 1 jajko
  • 250 g masła
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 150 g musu z mango
  • 150 g serka homo waniliowego
  • cukier/ksylitol do posypania

Przygotowanie:

  1. Mango obrałam i zblendowałam na gładki mus razem z serkiem homogenizowanym.
  2. Mąki przesiałam i wrzuciłam do dużej miski.
  3. Do mąk dodałam pokrojone masło, cynamon, sodę, jajko i zaczęłam delikatnie wyrabiać ciasto.
  4. Gdy składniki lekko się połączyły dodałam mus z mango.
  5. Wyrabiałam ciasto do czasu aż było delikatne i jednolite. * w razie potrzeby można podsypać mąką pszenna
  6. Cisto rozwałkowałam na około 1 cm i wycinałam z niego ciasteczka, a następnie posypałam cukrem.
  7. Piekłam w piekarniku nagrzanym na 160 stopni 10-12 minut.
***
Udostępnij

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *