Typowe śniadanie angielskie składa się ze smażonych kiełbasek, smażonych jaj, ciężkiej fasolki w pomidorowym sosie i dodatków. Dzisiejszy przygotowany przeze mnie przepis jest o wiele lżejszy dla żołądka i dostarcza więcej witamin i składników mineralnych – jest to związane z wyborem odpowiednich produktów a także z obróbką kulinarną. Może się wydawać, że przygotowanie tego przepisu zajmie Wam mnóstwo czasu, ale obiecuje, że wyrobicie się w 10 min – więc takie śniadanie możecie śmiało przyrządzić nawet na tygodniu.
Składniki (2 porcje):
- Jajka 2 szt.
- Chleb żytni 4 kromki
- Kiełbaski 4 szt. (dobrej jakości – u mnie kiełbaski pieprzowe Krakus)
- Awokado 1 szt.
- Cebula czerwona 1/4 szt.
- Pomidorki koktajlowe 15 szt.
- Sól, pieprz

Przygotowanie:
- Awokado wymieszałam na gładką masę z pokrojoną w kostkę cebulą. Doprawiłam solą i pieprzem.
- Chleb lekko przypiekłam na patelni bez dodatku tłuszczu i posmarowałam go awokado.
- Kiełbaski zagrzałam w wodzie.
- Zagotowałam wodę w garnku. Gdy woda wrzała zamieszałam ją łyżką, tak aby powstał mały lejek z wody. Następnie wrzuciłam do niej jajko. Gotowałam jajko ok 1,5 minuty.
- Podałam wszystko razem.

***