Słodko ostre leczo z chorizo i batatem podane z ryżem

Leczo to jedno z tych dań, które kojarzy mi się od razu z okresem jesienno-zimowym. Jak już mnie znacie wiecie, że uwielbiam łączyć smak słodki z ostrym i słonym. Dzisiejsze danie właśnie takie jest :)! Uwielbiam to, że smaki się wzajemnie przenikają, a do jego przygotowania nie potrzeba skomplikowanych składników. Jeżeli wolicie wersję wege bez chorizo, to śmiało możecie użyć marynowanego tofu – polecam marynowane w słodkim chilii.

Składniki (na 3-4 porcję):

  • ryż brązowy lub biały (100 g)
  • kiełbasa chorizo (140 g)
  • cebula (1/2 szt.)
  • batat (150 g)
  • papryka (1/2 szt.)
  • passata pomidorowa (200 g)
  • czosnek (2 ząbki)
  • oregano i bazylia

Wykonanie:

  1. Bataty obrałam i pokroiłam w kostkę. Włożyłam na blachę pokrytą papierem do pieczenie i piekłam około 15 minut w 180 stopniach.
  2. Kiełbasę chorizo pokroiłam na cienkie plasterki i wrzuciłam na rozgrzaną patelnie. Chwilę dusiłam.
  3. Do kiełbasy dodałam pokrojoną cebulę w piórka oraz czosnek.
  4. Gdy cebula lekko się zrumieniła dodałam bataty, pokrojoną paprykę w kostkę oraz passatę pomidorową.
  5. Wszystko razem dusiłam około 7 min.
  6. Podawałam z ryżem.

***

Udostępnij

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *