Sałatki to idealne dania do zabrania w podróż, czy do pracy. Sprawdzają się też świetnie na piknikach, na które teraz coraz częściej będziemy się udawać. Lekkość, a zarazem sytość to coś co lubię przygotowując posiłki. Taka właśnie jest dzisiejsza sałatka. Nie składa się tylko z sałaty, jak to często jest przedstawiane przez zwolenników niezdrowego jedzenia, a jest pełnowartościowym posiłkiem. Nawet postawny mężczyzna się nią naje 🙂 Spróbujcie!
Składniki (2 porcje):
- Szpinak 4 garści
- Ziemniaki 400 g
- Kurczak 200 g
- Mozzarella 120 g
- Parmezan 20 g
- Oliwa z oliwek 30 g
- Pomidorki koktajlowe 15 szt.
- Papryka 1 szt.
- Cebula 40 g
- Papryka ostra, tymianek, zioła prowansalskie
Przygotowanie:
- Ziemniaki obrałam i pokroiłam na łódeczki.
- Opruszyłam przyprawami oraz zalałam 15 g oliwy. Wymieszałam.
- Wstawiłam do nagrzanego piekarnika na 200 stopni i piekłam około 20 minut.
- Kurczaka pokroiłam na drobną kostkę, zamarynowałam w ulubionych przyprawach i 15 g oliwy. Usmażyłam na patelni.
- Warzywa pokroiłam na drobną kostkę i ułożyłam na dnie talerza.
- Na warzywa nałożyłam jeszcze ciepłe ziemniaki, kurczaka i pokrojoną mozzarellę.
- Na koniec posypałam parmezanem.
Wartość energetyczna (1 porcja): energia 630 kcal, białko 45 g, węglowodany 45 g, tłuszcz 29 g
***