Jestem zwolenniczką śniadań na wytrawno, ale od czasu do czasu najdzie mnie ochota na zrobienie czegoś słodkiego. Koło placuszków bananowych nie mogę przejść obojętnie, a ich zapach jest tak piękny, że wyciąga z łóżek nawet najwytrwalszych leniuchów. Ten przepis sprawdzi się dla każdego i dla malucha i dla mężczyzny, który nie wyobraża sobie pożywnego dania bez mięsa 🙂 Placuszki bananowe nie muszą być nudne. Sami się przekonajcie.

Składniki (około 5 placuszków/1 porcja):
- jajko (1 szt.)
- banan (1 szt.)
- serek wiejski (100 g)
- mąka pełnoziarnista (3 łyżki / 50 g)
- masło (10 g)
Przygotowanie:
- Jajko rozbijam i roztrzepuje na gładką masę.
- Dodaje do niego banana, którego wcześniej za pomocą widelca rozgniotłam, mąkę oraz serek wiejski.
- Wszystko dokładnie mieszam.
- Placuszki smażę na lekko rozgrzanym maśle.
Wartość odżywcza: energia 500 kcal, białko 26 g, tłuszcz 16 g, węglowodany 55 g
***