Zupy ostatnio są zapominane i rzadko królują na naszych stołach. Szkoda bo mają wiele walorów 🙂
Jakie mają zalety ?
❤️są niskokaloryczne
❤️są skarbnicą składników mineralnych i witamin
❤️są lekkostrawne
❤️sycą
❤️szybko się je przygotowuje
Jednak aby były zdrowe trzeba pamiętać o tym, aby ich przygotowanie było odpowiednie.
👩🏼🍳nie można rozgotowywać warzyw
👩🏼🍳nie potrzebne jest dodawanie do nich nadmiaru tłuszczu, zasmażek i śmietany 36%
👩🏼🍳nie potrzebne jest ich przygotowanie na wywarze z kostki rosołowej
👩🏼🍳nie potrzebne jest ich doprawianie mieszankami przypraw z glutaminianem sodu
Składniki:
- bulion warzywny (1 szklanka) *marchew, por, seler, pietruszka
- passata pomidorowa (1 szklanka)
- pomidory całe z puszki ( 2 puszki)
- masło (1 łyżeczka)
- bazylia, tymianek, oregano, sól (do smaku)
- mozzarella (1 sztuka)
- chleb żytni (4 kromki)
- sok pomarańczowy (1 szklanka)
Przygotowanie:
- Gotowy już wcześniej bulion zagrzałam i dodałam do niego pomidory oraz passatę.
- Gotowałam około 10 minut, a następnie dodałam do zupy przyprawy i sok pomarańczowy.
- Na koniec dodałam odrobinę masła i zblendowałam całość.
- Na koniec już na talerzach dodałam pokrojoną mozzarellę w kostkę.
- Podałam dodatkowo z grzankami.