Pomidorowy krem z nutką pomarańczy i mozzarellą

Zupy ostatnio są zapominane i rzadko królują na naszych stołach. Szkoda bo mają wiele walorów 🙂

Jakie mają zalety ?
❤️są niskokaloryczne
❤️są skarbnicą składników mineralnych i witamin
❤️są lekkostrawne
❤️sycą
❤️szybko się je przygotowuje

Jednak aby były zdrowe trzeba pamiętać o tym, aby ich przygotowanie było odpowiednie.
👩🏼‍🍳nie można rozgotowywać warzyw
👩🏼‍🍳nie potrzebne jest dodawanie do nich nadmiaru tłuszczu, zasmażek i śmietany 36%
👩🏼‍🍳nie potrzebne jest ich przygotowanie na wywarze z kostki rosołowej
👩🏼‍🍳nie potrzebne jest ich doprawianie mieszankami przypraw z glutaminianem sodu

Składniki:

  • bulion warzywny (1 szklanka) *marchew, por, seler, pietruszka
  • passata pomidorowa (1 szklanka)
  • pomidory całe z puszki ( 2 puszki)
  • masło (1 łyżeczka)
  • bazylia, tymianek, oregano, sól (do smaku)
  • mozzarella (1 sztuka)
  • chleb żytni (4 kromki)
  • sok pomarańczowy (1 szklanka)

Przygotowanie:

  1. Gotowy już wcześniej bulion zagrzałam i dodałam do niego pomidory oraz passatę.
  2. Gotowałam około 10 minut, a następnie dodałam do zupy przyprawy i sok pomarańczowy.
  3. Na koniec dodałam odrobinę masła i zblendowałam całość.
  4. Na koniec już na talerzach dodałam pokrojoną mozzarellę w kostkę.
  5. Podałam dodatkowo z grzankami.

Udostępnij

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *