placuszki twarogowo-owsiane z owocami, czyli weekendowa słodka rozpusta

Weekend kojarzy mi się tylko z powolnym porankiem, długimi spacerami i czasem spędzonym ze znajomymi i rodziną. Wtedy też wyjątkowo jemy razem śniadania, więc staram się nimi rozpieszczać mojego męża, ale też i siebie. Placuszki twarogowe z sezonowymi owocami to idealny pomysł na taką poranną słodką rozpustę. Nie byłabym sobą gdybym tego dania nie rozłożyła w głowie na czynniki pierwsze, jeżeli chodzi o makroskładniki. Placuszki składają się z porcji białka, węglowodanów złożonych, witamin i dużej porcji błonnika – brzmi idealnie 🙂

Składniki na około 15 placuszków:

  • Jajka 2 szt
  • Mąka owsiana 1 szklanka
  • Mleko roślinne 1/3 szklanki
  • Proszek do pieczenia ½ łyżeczki
  • Ksylitol 1 łyżeczka
  • Ser twarogowy 200 g
  • Olej kokosowy 2 łyżki
  • Owoce – ja użyłam jabłek

Przygotowanie :

Jajka utarłam z ksylitolem, dodałam mąkę oraz proszek. Zmiksowałam dodając powoli mleko i olej. Na koniec dodałam do ciasta rozdrobniony twaróg i wymieszałam. Smażyłam na patelni bez dodatku tłuszczu. Gdy wylałam placuszki na patelnie wbiłam w nie pokrojone kawałki jabłek. Smażyłam z dwóch stron.

Udostępnij

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *