Powoli zbliżamy się do tego magicznego okresu w roku kiedy świeże warzywa i owoce są nam pod dostatkiem dostępne. Lekkie i sycące jedzenie to mój złoty środek aby czuć się dobrze. Dzisiejsze placuszki są takim lekkim powiewem wiosennej świeżości.
Składniki :
- cukinia 600 g
- jajo 2 szt.
- mąka kukurydziana 2 łyżki
- sól, pieprz
- zioła prowansalskie
- oliwa z oliwek 30 g
- jogurt grecki 100 g
- koperek świeży 1 łyżka
Przygotowanie:
- Cukinię zetrzeć na grubych oczkach tarki oraz delikatnie ją odcisnąć.
- Dodać do cukinii jajko, mąkę, sól, pieprz oraz zioła prowansalskie.
- Usmażyć placuszki na rozgrzanym oleju.
- Jogurt wymieszać z koperkiem i podawać z placuszkami.
***