Placuszki cukiniowe z sosem koperkowym

Powoli zbliżamy się do tego magicznego okresu w roku kiedy świeże warzywa i owoce są nam pod dostatkiem dostępne. Lekkie i sycące jedzenie to mój złoty środek aby czuć się dobrze. Dzisiejsze placuszki są takim lekkim powiewem wiosennej świeżości.

Składniki :

  • cukinia 600 g
  • jajo 2 szt.
  • mąka kukurydziana 2 łyżki
  • sól, pieprz
  • zioła prowansalskie
  • oliwa z oliwek 30 g
  • jogurt grecki 100 g
  • koperek świeży 1 łyżka

Przygotowanie:

  1. Cukinię zetrzeć na grubych oczkach tarki oraz delikatnie ją odcisnąć.
  2. Dodać do cukinii jajko, mąkę, sól, pieprz oraz zioła prowansalskie.
  3. Usmażyć placuszki na rozgrzanym oleju.
  4. Jogurt wymieszać z koperkiem i podawać z placuszkami.

***

Udostępnij

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *