Pełnoziarniste ravioli ze szpinakiem, twarogiem, czosnkiem w sosie winno-gorgonzolowym

Zrobienie ravioli chodziło za mną bardzo długo, ale zawsze myślałam, że będę potrzebowała na jego przygotowanie pół dnia. Dziś z racji tej że pogoda nie pozwoliła nam na długie spacer, a siedzenie pod kocem, miałam sporo czasu żeby się w końcu za ten przepis zabrać. I tu ku możemy zdziwieniu ravioli robiłam niecałe 40 min. Gdybym wiedziała, że zajmie mi to tylko tyle czasu, to już bym nakleiła 15 różnych przepisów na te cuda. Ale wszystko przede mną. Ten przepis w wersji pszennej, to jeden z najwiekszych włoskich klasyków. Mam nadzieje że zasmakuje Wam tak bardzo jak mi.

Składniki:

  • 300 g maki pełnoziarnistej
  • 3 jaja
  • 2 łyżki oliwy
  • 100 g sera twarogowego
  • 150 g szpinaku mrożonego
  • 100 g gorgonzoli
  • 3 ząbki czosnku
  • sól oraz pieprz
  • 50 ml wina wytrawnego
  • 20 g orzechów włoskich

Przygotowanie:

Mąkę przesiałam, dodałam do niej jaja i oliwę. Dodałam odrobinę cieplej wody, następnie zagniotłam ciasto. Odstawiłam na 10 min. W miedzy czasie czasie rozmroziłam szpinak i lekko podsmażyłam go na patelni. Wymieszałam go razem z serem twarogowy, połową gorgonzoli, czosnkiem oraz przyprawami. Ciasto rozwałkowałam i wykroiłam z niego równe kółeczka. Na jedno kółeczko nałożyłam farsz i przykryłam drugim. Zlepiłam. Wrzuciłam na gotowaną wodę i gotowałam ok 2 minuty. Odcedziłam i polałam sosem z roztopionej drugiej części gorgonzoli i wina. Posypałam orzechami.

***

Udostępnij

4 thoughts on “Pełnoziarniste ravioli ze szpinakiem, twarogiem, czosnkiem w sosie winno-gorgonzolowym

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *