Pełnoziarniste marchewkowe babeczki z jagodami i kruszonką

Słodkości pojawiające się na blogu cieszą się zawsze największą popularnością. Wnioskuje więc, że nasi czytelnicy to niezłe łakomczuszki ! Ale spokojnie, ja też do nich należę. Czemu sobie nie pozwolić na zdrowe słodkości skoro nasz styl życia jest zdrowy? Pamiętajcie, że zdrowy styl życia to nie katorga! Dzisiejsze muffinki to niebo w gębie! Sami się przekonajcie.

Składniki:

  • mąka pełnoziarnista (7 łyżek)
  • olej (2 łyżki)
  • mleko (1/4 szklanki)
  • proszek do pieczenia (2 łyżeczki)
  • soda oczyszczona (0,5 łyżeczki)
  • cynamon (0,5 łyżeczki)
  • ksylitol (4 łyżki)
  • marchewka (1 duża sztuka)
  • jajka (2 szt.)
  • jagody (3 łyżki)
  • masło (30 g)

Przygotowanie:

  1. Jajka razem z 2 łyżkami ksylitolu utarłam.
  2. Do jajek dodałam olej i cały czas miksowałam.
  3. Do masy dodałam mąkę (5 łyżek), mleko, proszek do pieczenia, sodę, cynamon i starte marchewki.
  4. Masę przelałam do foremek.
  5. Masło razem z 2 łyżkami mąki wymieszałam na kruszonkę
  6. Muffinki posypałam jagodami oraz kruszonką.
  7. Piekłam w piekarniku nagrzanym na 180 stopni przez 18 minut.

***

Udostępnij

2 thoughts on “Pełnoziarniste marchewkowe babeczki z jagodami i kruszonką

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *