PEŁNOZIARNISTA PIZZA Z DYNIĄ, POMIDOREM I BAZYLIĄ

Pewnie myśleliście, że w domu dietetyka pizza nigdy się nie pojawiła, co? To się mylicie 🙂 W moim domu pojawia się pizza na stole, ale ta nasza domowa. Jestem totalną zwolenniczką głoszenia zdrowego stylu życia a nie fiksowania się na temat żywności w sposób skrajny. Tak łatwo zrobić domową, pyszną i zdrową pizzę nie ociekającą tłuszczem, na której znajdziecie zamiast konserwantów świeże warzywa i pełne ziarno. Moim ulubionym mottem w pracy jest stwierdzenie “dieta to PYSZNY styl życia” i ta dzisiejsza pizza powinna Was do tego przekonać.

Składniki

  • Mąka pełnoziarnista 3 szklanki
  • Drożdże – 1/3 szt.
  • Cukier – 1 łyżeczka
  • Sól – 1 łyżeczka
  • Oliwa – 2 Łyżki
  • Dynia* – 300 g
  • Cebula – 1/2 szt.
  • Pomidor malinowy – 1 szt.
  • Ser mozzarella – 150 g
  • Przecier pomidorowy – 5 łyżek
  • Czosnek – 1 ząbek
  • Oregano – 1 łyżeczka
  • Bazylia świeża
  • Lekko ciepła woda – ok 2/3 szklanki

*Możecie użyć każdej dyni. Jeżeli lubisz lekką słodycz wybierz dynie Hokkaido, jeżeli jednak wolisz delikatniejsze smaki wybierz dynię makaronową.

Przygotowanie

Do drożdży dodaje cukier i czekam aż się rozpuszczą. Mąkę przesiewam i dodaje do niej drożdże, sól, oliwę oraz po trochu wodę. Zagniatam ciasto. Odstawiam je na ok 30 min do urośnięcia. Przecier pomidorowy blenduje z czosnkiem i oregano na sos pomidorowy.. Dynię wcześniej piekę w piekarniku ok 20 min, obieram i kroje na plastry. Na rozwałkowane ciasto nakładam sos pomidorowy, pokrojoną w piórka cebulę, dynię, plastry pomidora i mozzarellę. Piekę ok 15 min w piekarniku nagrzanym na 200 stopni. Gdy wyjmę pizzę z piekarnika dodaje na nią świeżą bazylię.

Udostępnij

One thought on “PEŁNOZIARNISTA PIZZA Z DYNIĄ, POMIDOREM I BAZYLIĄ

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *