Orzechowe tofu z ryżem i brokułami

Dużo osób boi się wykorzystywać tofu w kuchni. Sama na początku miałam z nim problemy. Nie wiedziałam które wybrać, czy może wędzone czy w przyprawach. Nie wiedziałam, czy jeść je na surowo czy może podgrillować. I oczywiście też nie wiedziałam jak je połączyć z innymi składnikami, tak aby nie smakowało “obojętnie”. Dzisiejszym przepisem chciałam przełamać stereotyp, że tofu jest nijakie! 🙂 Ten przepis również często dostają moi podopieczni w swoich rozpiskach żywieniowych i zawsze wracają do mnie z komentarzem ” Pani Weroniko, to danie jest genialne!”.

Składniki (3 porcje):

  • Tofu marynowane w chilli (polecam to z Biedronki) 190 g
  • Ryż brązowy (100 g)
  • Brokuł (250 g)
  • Ciecierzyca w puszce (100 g)
  • Miód (1 łyżka)
  • Masło orzechowe 100% (1 łyżka)
  • Oliwa z oliwek (10 g)

Przygotowanie:

  1. Brokuł gotuje we wrzątku, ale uważam aby nie był rozgotowany.
  2. Tofu kroję w kostkę i podsmażam na oliwie chwilkę.
  3. Do tofu dodaje ciecierzycę, masło orzechowe i masło. Cały czas mieszam aby się nie przypaliło. Smażę około 2 minut.
  4. Do tofu dodaje gotowany ryż oraz pokrojony brokuł.
  5. Mieszam wszystko na patelni i chwilę smażę.
  6. Wykładam na talerze 🙂

***

Udostępnij

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *