Pewnie słyszeliście, że mięso czerwone należy ograniczać w zdrowej diecie. I to zupełna prawda. Jednakże, gdy zagości na naszych talerzach raz lub dwa razy w tygodniu to nie wyrządzi nam szkody. Warto wspomnieć o tym, aby mięso które pojawia się na Waszych stołach było dobrej jakości i przede wszystkim świeże.

Składniki:
- mięso wołowe mielone 400 g
- cebula 1 szt.
- czosnek 2 ząbki
- pieczarki 250 g
- papryka 1/2 szt.
- szpinak świeży
- passata pomidorowa 600 g
- zioła : oregano, tymianek, bazylia
- sól, pieprz, papryka ostra
- jajko 2 szt.
- mąka pełnoziarnista 1 szklanka
- mleko 1 szklanka
- woda (do uzyskania konsystencji jeżeli potrzeba)
- oliwa 4 łyżki

Przygotowanie naleśniki:
- Mąkę przesiałam i dodałam do niej jajka, mleko, odrobinę soli i dwie łyżki oliwy.
- Zmiksowałam na gładką masę. Masa musi być nie za rzadka nie za tępa. *W razie potrzeby można dodać wodę.
- Smażyłam na rozgrzanej patelni.

Przygotowanie farsz:
- Na patelni rozgrzałam oliwę.
- Dodałam na patelnię posiekaną drobno cebulę i chwilę dusiłam.
- Do cebuli dodałam pokrojone w paski pieczarki i lekko posoliłam. Dusiłam kilka minut.
- Gdy pieczarki puściły wodę odgarnęłam je na bok patelni, a na pozostałą część wyłożyłam mięso.
- Mięso dusiłam przez kilka minut co chwilę mieszając.
- Gdy mięso było prawie uduszone zmieszałam je z pieczarkami.
- Następnie dodałam przyprawy oraz passatę. Dusiłam kilka minut aż passata zgęstniała.

Przygotowanie całość:
- Na naleśnik nałożyłam obmyty szpinak,a na szpinak farsz.
- Naleśnik zwinęłam na pół.
***