Naleśniki z mięsem mielonym w sosie pomidorowym i szpinakiem

Pewnie słyszeliście, że mięso czerwone należy ograniczać w zdrowej diecie. I to zupełna prawda. Jednakże, gdy zagości na naszych talerzach raz lub dwa razy w tygodniu to nie wyrządzi nam szkody. Warto wspomnieć o tym, aby mięso które pojawia się na Waszych stołach było dobrej jakości i przede wszystkim świeże.

Składniki:

  • mięso wołowe mielone 400 g
  • cebula 1 szt.
  • czosnek 2 ząbki
  • pieczarki 250 g
  • papryka 1/2 szt.
  • szpinak świeży
  • passata pomidorowa 600 g
  • zioła : oregano, tymianek, bazylia
  • sól, pieprz, papryka ostra
  • jajko 2 szt.
  • mąka pełnoziarnista 1 szklanka
  • mleko 1 szklanka
  • woda (do uzyskania konsystencji jeżeli potrzeba)
  • oliwa 4 łyżki

Przygotowanie naleśniki:

  1. Mąkę przesiałam i dodałam do niej jajka, mleko, odrobinę soli i dwie łyżki oliwy.
  2. Zmiksowałam na gładką masę. Masa musi być nie za rzadka nie za tępa. *W razie potrzeby można dodać wodę.
  3. Smażyłam na rozgrzanej patelni.

Przygotowanie farsz:

  1. Na patelni rozgrzałam oliwę.
  2. Dodałam na patelnię posiekaną drobno cebulę i chwilę dusiłam.
  3. Do cebuli dodałam pokrojone w paski pieczarki i lekko posoliłam. Dusiłam kilka minut.
  4. Gdy pieczarki puściły wodę odgarnęłam je na bok patelni, a na pozostałą część wyłożyłam mięso.
  5. Mięso dusiłam przez kilka minut co chwilę mieszając.
  6. Gdy mięso było prawie uduszone zmieszałam je z pieczarkami.
  7. Następnie dodałam przyprawy oraz passatę. Dusiłam kilka minut aż passata zgęstniała.

Przygotowanie całość:

  1. Na naleśnik nałożyłam obmyty szpinak,a na szpinak farsz.
  2. Naleśnik zwinęłam na pół.

***

Udostępnij

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *