Malinowy sernik na zimno bez sera

Często piszecie, że chcielibyście więcej wege przepisów! A więc przychodzę do Was z przeeeepysznym sernikiem na zimno bez sera :). Sąsiedzi, których obdarowałam kawałkiem ciacha byli pod wrażeniem kiedy powiedziałam im że jedzą sernik z nie z sera a z tofu, więc chyba udało mi się! Do przepisu użyłam malin ale możecie śmiało użyć innym owoców malinowych takich jak jagody, borówki, truskawki 🙂

Składniki:

  • 3 kostki tofu (około 540 gram)
  • mleko kokosowe bardzo dobrze schłodzone (1 puszka)
  • maliny (400 g)
  • żelatyna lub agar (2 łyżki)
  • ksylitol (4 łyżki)
  • cukier waniliowy (1 łyżeczka)
  • płatki owsiane (100g)
  • masło orzechowe *dobrej jakości ( 5 łyżek)

Przygotowanie spodu:

  1. Płatki owsiane połączyłam z masłem orzechowym i dokładnie wymieszałam.
  2. Wylepiłam dokładnie masą formę tortownicy.

Przygotowanie masa serowa:

  1. Tofu starłam na tarce i przełożyłam do dużej miski.
  2. Maliny dołączyłam do tofu.
  3. Z mleka kokosowego delikatnie zebrałam wytrąconą śmietanę i przełożyłam ją do garnuszka *pozostałą część użyłam do placuszków na śniadanie.
  4. Do śmietany dodałam cukier i ksylitol oraz rozpuszczoną żelatynę (możecie śmiało użyć agar- ja go w domu nie miałam).
  5. Lekko zagotowałam całość.
  6. Śmietanę dodałam do tofu oraz malin, a następnie bardzo dokładnie zblendowałam całość.
  7. Wylałam na owsiany spód.
  8. Wstawiłam do lodówki na 2 godziny.

***

Udostępnij

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *