Często piszecie, że chcielibyście więcej wege przepisów! A więc przychodzę do Was z przeeeepysznym sernikiem na zimno bez sera :). Sąsiedzi, których obdarowałam kawałkiem ciacha byli pod wrażeniem kiedy powiedziałam im że jedzą sernik z nie z sera a z tofu, więc chyba udało mi się! Do przepisu użyłam malin ale możecie śmiało użyć innym owoców malinowych takich jak jagody, borówki, truskawki 🙂
Składniki:
- 3 kostki tofu (około 540 gram)
- mleko kokosowe bardzo dobrze schłodzone (1 puszka)
- maliny (400 g)
- żelatyna lub agar (2 łyżki)
- ksylitol (4 łyżki)
- cukier waniliowy (1 łyżeczka)
- płatki owsiane (100g)
- masło orzechowe *dobrej jakości ( 5 łyżek)

Przygotowanie spodu:
- Płatki owsiane połączyłam z masłem orzechowym i dokładnie wymieszałam.
- Wylepiłam dokładnie masą formę tortownicy.


Przygotowanie masa serowa:
- Tofu starłam na tarce i przełożyłam do dużej miski.
- Maliny dołączyłam do tofu.
- Z mleka kokosowego delikatnie zebrałam wytrąconą śmietanę i przełożyłam ją do garnuszka *pozostałą część użyłam do placuszków na śniadanie.
- Do śmietany dodałam cukier i ksylitol oraz rozpuszczoną żelatynę (możecie śmiało użyć agar- ja go w domu nie miałam).
- Lekko zagotowałam całość.
- Śmietanę dodałam do tofu oraz malin, a następnie bardzo dokładnie zblendowałam całość.
- Wylałam na owsiany spód.
- Wstawiłam do lodówki na 2 godziny.
***