Makaron ze szpinakiem nieprzypominający tego ze szkolnej stołówki

Jeżeli szpinak kojarzy Wam się źle i tylko z zieloną papajką przygotowywaną jako dodatek na stołówce szkolnej to dzisiejszym daniem mam nadzieję zmienię Wasze zdanie o tym produkcie 🙂

Składniki (2 porcje):

  • 140 g makaronu pełnoziarnistego
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 300 g szpinaku mrożonego
  • 1 garść szpinaku świeżego
  • 200 g jogurtu greckiego
  • sól, pieprz ziołowy, chilli, bazylia
  • 20 g sera cheddar lub parmezanu
  • pomidorki koktajlowe
  • 10 g oliwy

Przygotowanie:

  1. Cebule i czosnek kroje w kostkę i podsmażam na oliwie.
  2. Do cebuli i czosnku dodaje szpinak mrożony i duszę do momentu, aż odparuje od niego część wody.
  3. Następnie dodaje szpinak świeży oraz przyprawy.
  4. Duszę około 5 minut, a następnie dodaje jogurt grecki. I delikatnie mieszam około 3 minut.
  5. Dodaje do sosu szpinakowego ugotowany makaron i dalej smażę oraz mieszam aż wszystkie produkty się połączą.
  6. Gotowy makaron posypuję startym serem oraz pokrojonymi pomidorkami.

Wartość energetyczna (1 porcja): 522 kcal, 18 g tłuszczu, 23 g białka, 58 g węglowodanów

***

Udostępnij

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *