Leczo z cukinią – pomysł na szybkie i smaczne danie

Leczo to w 100% danie lata, to o tej porze roku mamy dostęp do różnorodnych, świeżych i smacznych warzyw. U mnie w domu to danie pojawia się dość często z racji szybkości jego wykonania, ale przede wszystkim z racji pysznego smaku. Leczo można udoskonalać na kilka sposobów. Ja tym razem wzbogaciłam jego smak o cukinię. I wyszło genialnie 🙂

Potrzebne składniki na 4 porcje:
3 papryki
4 pomidory
2 cukinie
2 cebule
2 ząbki czosnku
200 g kiełbasy dobrej jakości (można zamienić na ciecierzycę)
1 łyżka oleju rzepakowego
przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, kurkuma, liść laurowy, ziele angielskie.

Przygotowanie:
W szerokim dużym garnku podgrzewam olej, dodaję pokrojoną w kosteczkę cebulę i przez chwilę smażę. Kiełbasę kroję w kostkę i dodaję do cebuli i dalej smażę na małym ogniu co chwilę mieszając przez około 5 minut. Pod koniec wrzucam przeciśnięty przez praskę czosnek.
Dodaję oczyszczoną z gniazd nasiennych, pokrojoną w kostkę paprykę i smażę na nieco większym ogniu przez ok. 5 minut. Dodaję przyprawy, następnie pokrojoną w kostkę cukinię i podsmażam wszystko przez kolejne 5 minut. Dodaję pomidory wcześniej sparzone i obrane ze skórki, gotuję jeszcze przez ok. 5 minut. Przed podaniem warto posypać natką pietruszki. Gotowe! 🙂

Udostępnij

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *