Będę z Wami szczera. Tego przepisu sama nie wymyśliłam, a zgapiłam go od mojej starszej siostry. Lekko go zmodyfikowałam i voilà przedstawiam Wam jeden z moich ulubionych i często przygotowywanych przepisów. Kotleciki smakują świetnie i na ciepło i na zimno. Zazwyczaj dodaje do nich sałatki ze świeżych warzyw, bądź buraczki mojej mamy.
Składniki (ok 7 kotlecików):
- kasza gryczana ( 100 g suchej)
- twaróg chudy ( 250 g)
- jajko (1 szt.)
- cebula (2 szt.)
- sól, pieprz (do smaku)
Przygotowanie :
- Kaszę ugotowałam i ostudziłam.
- Gdy była już zimna dodałam do niej twaróg, jajko, przyprawy i pokrojoną w małą kostkę cebulę.
- Wszystko wymieszałam rękoma.
- Uformowałam kotleciki i ułożyłam je na blaszce do pieczenia.
- Piekłam w piekarniku ok 35 minut w 180 stopniach.
Wartości odżywcze (1 kotlecik): Energia 140 kcal, Białko 12 g, Tłuszcz 3,5 g, Węglowodany 14 g
***