Kotleciki jajeczno-kalafiorowe

Zapach lata na talerzu to coś co uwielbiam. Dzięki warzywom sezonowym można wyczarować cuda w kuchni. Dzisiejsze kotleciki są bardzo lekkie, ale sycące. Podaję je z pieczonymi ziemniaczkami lub ryżem z bazylią i przeróżnymi surówkami. Świetnie smakują również na drugi dzień, dzięki czemu można przygotować je jako lunchbox do pracy.

Składniki (około 15 kotlecików):

  • kalafior (500 g)
  • jaja (5 szt.)
  • koperek (1 pęczek)
  • zioła prowansalskie (1 łyżeczka)
  • sól, pieprz
  • bułka tarta (do obtoczenia kotlecików)
  • olej rzepakowy (100 g)
  • cebula (1 szt.)

Przygotowanie:

  1. Kalafior ugotowałam w osolonej wodzie *uwaga aby nie był rozgotowany.
  2. 4 jajka ugotowałam na twardo.
  3. Kalafior i jajka gdy ostygły starłam na tarce o grubych oczkach.
  4. Do masy kalafiorowej dodałam drobno posiekaną cebulę, przyprawy i posiekany koperek.
  5. Na koniec do masy dodałam 1 jajko i wymieszałam.
  6. Uformowałam kotleciki i obtoczyłam je delikatnie w bułce.
  7. Smażyłam na rozgrzanym dobrze tłuszczu.

***

Udostępnij

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *