Kolory jesieni, czyli ciasto dyniowe z nutką pomarańczy

Ach jak my lubimy powolne weekendy. Późne poranki spędzone w łożku z książką, śniadaniem i przepysznym deserem. Jesienią nabierają one jeszcze innego bardziej przyjemnego wymiaru. Uwielbiam korzystać z sezonowych produktów więc w ostatnim razie dynia u nas w kuchni króluje. W ten weekend zrobiłam dla nas i dla Was szybkie, puszyste ciasto dyniowe z nutką pomarańczy. Pachniało w domu przyprawą korzenną cały dzień.

Składniki:

  • 270 g maki owsianej
  • 120 g masła
  • 300 g dyni
  • 0,5 szklanki soku pomarańczowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • przyprawa korzenna
  • 2 jajka
  • 3 łyżki ksylitolu

Przygotowanie :

Dynię ugotowałam w wodzie do miękkości, następnie ją odcedziłam, ostudziłam I . Jaja ubijam z ksylitolem, następnie dodałam do jajek roztopione mało. Dodałam przesianą mąkę, proszek do pieczenia, puree dyniowe i sok. Wymieszałam wszystko razem. Wlałam do formy keksowej i piekłam w piekarniku nagrzanym na 180 stopni ok 40 minut.

***

Udostępnij

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *