KIEDY NIE MASZ CZASU NA PICHCENIE Z POMOCĄ PRZYCHODZI GULASZ NA DWA DNI

Istnieje wiele stereotypów diety. Jednym z nich jest to, że każde danie w przeciągu tygodnia musi być inne tak żeby było różnorodnie. Nie oszukujmy sie, przecież nie zawsze jesteśmy w stanie przygotować kilkanaście różnych potraw, ponieważ nie mamy na to po prostu czasu. Ważne jest to żeby zachować różnorodność potraw. Gotując na dwa dni możemy zachować różnorodność, a tym samym ograniczyć czas, który przeznaczamy na gotowanie. Zupy i gulasze są idealnymi daniami, które przygotowywuje się na dwa dni – tylko musimy pamiętać o tym, aby dobrze je przechowywać. Dzisiejszy przepis jest wegetariański, ale śmiało możecie dodać do niego uduszonego kurczaka, czy indyka : )

Składniki:

  • Cukinia 1 szt.
  • Papryka 1,5 szt.
  • Pieczarki 8 szt.
  • Cebula 3 małe główki
  • Czosnek 2 główki
  • Bulion warzywny 1 l
  • Ciecierzyca 400 g
  • Papryka wędzona 1 łyżeczka
  • Masło 1 łyżka
  • Sól, pieprz
  • Koncentrat pomidorowy 3 łyżki

Przygotowanie :

  1. Zagotowałam domowy bulion warzywny.
  2. Cebule i pieczarki pokroiłam w piórka i lekko poddusiłam na maśle. Pozostałe warzywa pokroiłam w kostkę. Wszystkie warzywa wrzuciłam na gotujący bulion. Z ciecierzycy odsączyłam wodę i również dodałam ją do garnka.
  3. Dodałam paprykę wędzoną, sól i pieprz. Gotowałam do momentu aż warzywa były miękkie.
  4. Na sam koniec dodałam koncentrat i suszoną bazylię. Gotowałam jeszcze przez chwile.
  5. Gulasz podawałam z jeszcze ciepłymi grzankami i łyżką zimnego jogurtu.

***

Udostępnij

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *