Istnieje wiele stereotypów diety. Jednym z nich jest to, że każde danie w przeciągu tygodnia musi być inne tak żeby było różnorodnie. Nie oszukujmy sie, przecież nie zawsze jesteśmy w stanie przygotować kilkanaście różnych potraw, ponieważ nie mamy na to po prostu czasu. Ważne jest to żeby zachować różnorodność potraw. Gotując na dwa dni możemy zachować różnorodność, a tym samym ograniczyć czas, który przeznaczamy na gotowanie. Zupy i gulasze są idealnymi daniami, które przygotowywuje się na dwa dni – tylko musimy pamiętać o tym, aby dobrze je przechowywać. Dzisiejszy przepis jest wegetariański, ale śmiało możecie dodać do niego uduszonego kurczaka, czy indyka : )
Składniki:
- Cukinia 1 szt.
- Papryka 1,5 szt.
- Pieczarki 8 szt.
- Cebula 3 małe główki
- Czosnek 2 główki
- Bulion warzywny 1 l
- Ciecierzyca 400 g
- Papryka wędzona 1 łyżeczka
- Masło 1 łyżka
- Sól, pieprz
- Koncentrat pomidorowy 3 łyżki
Przygotowanie :
- Zagotowałam domowy bulion warzywny.
- Cebule i pieczarki pokroiłam w piórka i lekko poddusiłam na maśle. Pozostałe warzywa pokroiłam w kostkę. Wszystkie warzywa wrzuciłam na gotujący bulion. Z ciecierzycy odsączyłam wodę i również dodałam ją do garnka.
- Dodałam paprykę wędzoną, sól i pieprz. Gotowałam do momentu aż warzywa były miękkie.
- Na sam koniec dodałam koncentrat i suszoną bazylię. Gotowałam jeszcze przez chwile.
- Gulasz podawałam z jeszcze ciepłymi grzankami i łyżką zimnego jogurtu.
***