Przygotowując posiłki do pracy czy na uczelnie często korzystamy z tych samych schematów. Pewnie połowa z nas gdy myśli sobie o lunch-boxie myśli o kanapkach z masłem, szynką oraz serem żółtym. Zachęcam do robienia różnych bardziej skomplikowanych dań, które możemy zabrać w pojemniku ze sobą np. makarony, sałatki itd. Jednakże jeżeli jesteśmy miłośnikami kanapek przygotowujmy je tak, aby były one “niezwykłe” i różnorodne. Dziś przygotowałam dla Was dwa przepisy na proste kanapki oraz małe wskazówki jak łatwo urozmaicić kanapkę.
Warto wzbogacić kanapki o różnego rodzaju zieleninę – nie tylko sałatę masłową ale np. szpinak, roszponkę. Dzięki temu od razu poczujemy różnicę w smaku.
Oprócz masła, albo zamiast niego warto dodać do kanapki sos np. pesto bazyliowe/pomidorowe, sos czosnkowy, musztardę, majonez, sos holenderski.
Nie bójcie używać się do kanapek przypraw innych niż sól i pieprz. Dodajcie do nich bazylię, oregano, świeży tymianek – smak będzie podbity 10 razy bardziej niżeli bez tych przypraw.
Składniki moich kanapek:
- chleb razowy
- masło
- szpinak świeży
- kiełbasa dojrzewająca
- musztarda
- bazylia
- pomidorki koktajlowe
- chleb razowy
- szpinak świeży
- salami ziołowe
- pesto pomidorowe
- tymianek
- pomidorki koktajlowe
Przygotowanie:
Chleb smaruję masłem, musztardą lub pesto. Nakładam na niego liście szpinaku oraz dodatki mięsne bardzo cienko pokrojone. Oprószam przyprawami oraz składam kanapkę. Do lunchboxu dorzucam pomidorki koktajlowe.
***