Kanapki nie muszą być nudne – pomysł na lunch-box

Przygotowując posiłki do pracy czy na uczelnie często korzystamy z tych samych schematów. Pewnie połowa z nas gdy myśli sobie o lunch-boxie myśli o kanapkach z masłem, szynką oraz serem żółtym. Zachęcam do robienia różnych bardziej skomplikowanych dań, które możemy zabrać w pojemniku ze sobą np. makarony, sałatki itd. Jednakże jeżeli jesteśmy miłośnikami kanapek przygotowujmy je tak, aby były one “niezwykłe” i różnorodne. Dziś przygotowałam dla Was dwa przepisy na proste kanapki oraz małe wskazówki jak łatwo urozmaicić kanapkę.


Warto wzbogacić kanapki o różnego rodzaju zieleninę – nie tylko sałatę masłową ale np. szpinak, roszponkę. Dzięki temu od razu poczujemy różnicę w smaku.

Oprócz masła, albo zamiast niego warto dodać do kanapki sos np. pesto bazyliowe/pomidorowe, sos czosnkowy, musztardę, majonez, sos holenderski.

Nie bójcie używać się do kanapek przypraw innych niż sól i pieprz. Dodajcie do nich bazylię, oregano, świeży tymianek – smak będzie podbity 10 razy bardziej niżeli bez tych przypraw.


Składniki moich kanapek:

  • chleb razowy
  • masło
  • szpinak świeży
  • kiełbasa dojrzewająca
  • musztarda
  • bazylia
  • pomidorki koktajlowe
  • chleb razowy
  • szpinak świeży
  • salami ziołowe
  • pesto pomidorowe
  • tymianek
  • pomidorki koktajlowe

Przygotowanie:

Chleb smaruję masłem, musztardą lub pesto. Nakładam na niego liście szpinaku oraz dodatki mięsne bardzo cienko pokrojone. Oprószam przyprawami oraz składam kanapkę. Do lunchboxu dorzucam pomidorki koktajlowe.

***

Udostępnij

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *