Jogurtowy chlebek gruszkowo-bananowy z nutką pomarańczy

Czasem dopadają nas dni kiedy obowiązki zasypują nas po sam czubek głowy, a nasze myśli krążą tylko wokół czegoś słodkiego… Macie tak? Ja mam.. Ostatnią rzeczą wtedy na jaką mam ochotę i przede wszystkim czas to tyrtolenie mega skomplikowanego ciasta. Wtedy przychodzi mi na ratunek jednogarnkowy słodki chlebek. Absolutnie uwielbiam takie wypieki, ponieważ po pierwsze zazwyczaj mam w lodówce wszystko co do nich potrzebuje, po drugie kuchnia jest dalej czysta, a po trzecie nie przygotowuje ich godzinę.

Przepis na chlebek (keksówka):

  • mąka pszenna (150 g)
  • mąka pełnoziarnista (150 g)
  • jajka (3 szt.)
  • ksylitol (3 łyżki)
  • banan (2 szt.)
  • gruszka (1 szt.)
  • olej roślinny (1/2 szklanki)
  • proszek do pieczenia (2 łyżeczki)
  • jogurt grecki (250 g)
  • sok pomarańczowy (1/2 szklanki)
  • orzechy (2 garści – u mnie płatki migdałów)

Przygotowanie :

  1. Jajka ubiłam z ksylitolem, następnie dodałam do nich olej.
  2. Do jajek dodawałam powoli przesiane mąki na zmianę z sokiem pomarańczowym i jogurtem, aby uniknąć sklejenia się mąki.
  3. Na koniec dodałam pogniecionego banana, orzechy i proszek do pieczenia.
  4. Wszystko razem dokładnie wymieszałam.
  5. Wylałam do formy, a następnie ułożyłam na wierzchu pokrojoną gruszkę.
  6. Wszystko piekłam w nagrzanym piekarniku na 180 stopni przez 45 minut.

Wartość odżywcza (1/10 porcji): Energia 220 kcal; Białko 7,2 g; Tłuszcz 5,6 g; Węglowodany 30 g

Udostępnij

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *