Jak wybrać dobry chleb?

Na początku chciałabym rozwiać pewną wątpliwość związaną z chlebem, a mianowicie czy chleb tuczy?

Pierwszą rzeczą jaką ludzie robią przechodząc na dietę odchudzającą to eliminacja pieczywa, ponieważ tę grupę produktów oskarżają o pojawienie się nadprogramowych kilogramów. Często wtedy zamiast chleba czy bułek na ich talerzach lądują wafle ryżowe – uznawane za idealny produkt na diecie redukującej. Prawda na temat wafli ryżowych jest niestety okrutna. Mają więcej kcal niż tradycyjny chleb, a dodatkowo są produktem wysoko przetworzonym, a przez to pozbawione są witamin, składników mineralnych oraz błonnika. Zapewniam Cię, że chleb przygotowany z mąki pełnoziarnistej na zakwasie dostarczy ci szereg związków wpływających korzystnie na nasze zdrowie.

Odpowiadając na pytanie – chleb nie tuczy i jak najbardziej jest dobrym wyborem na diecie odchudzającej.  

Jak wybrać dobry chleb?

Często przy wyborze pieczywa kierujemy się jego wyglądem, a dokładniej kolorem. Niestety to może wprowadzić nas w błąd, ponieważ często chleb przygotowany z mąki białej pszennej jest barwiony słodem jęczmiennym, karmelem lub miodem.

Przy wyborze odpowiedniego dla siebie pieczywa zwracaj uwagę na:

  • Skład – dobry chleb nie wymaga dużo składników. Powinien być przygotowany z mąki, wody, zakwasu lub drożdży i soli. Dodatek różnych nasion wzbogaci chleb w wartości odżywcze. Jeżeli widzicie w składzie dodatek spulchniaczy, cukru, karmelu to możecie być pewni, że producent chce Wam sprzedać podróbkę zdrowego pieczywa.
  • Typ mąki – im wyższy typ mąki tym lepszy. Najlepszym wyborem będzie wybór pieczywa z mąki jak najmniej oczyszczonej (typ 1850 lub typ 2000). Dzięki temu pieczywo posiada więcej składników mineralnych oraz błonnika, a dodatkowo bardziej syci.
  • Rodzaj mąki – dobrym wyborem będzie chleb wykonany z mąki żytniej lub orkiszowej. Taki chleb będzie źródłem glutenu, jednak osoby zdrowe – bez alergii czy nietolerancji glutenu, nie muszą się go obawiać. Chleb bezglutenowy często zawiera dużo niepotrzebnych dodatków, dlatego nie będzie on lepszym wyborem dla zdrowych osób. 
  • Drożdże czy zakwas – drożdże są częściej stosowane przy produkcji chleba niż zakwas, ponieważ jest to tańszy i szybszy sposób. Jednak chleb na zakwasie będzie cechował się większą biodostępnością składników mineralnych, poprzez rozłożenie kwasu fitynowego, który zaburza wchłanianie mikroskładników. Dodatkowo w wyniku fermentacji dochodzi do powstania kwasu mlekowego, który dobroczynnie wpływa na nasz mikrobiom jelitowy. Kolejną jego zaletą jest niższy indeks glikemiczny, a co za tym idzie zwiększone odczucie sytości po jego spożyciu.   
  • Dodatek soli – niekiedy w chlebie jest jej bardzo dużo. Dlatego postaraj się wybierać chleb, który zawiera jej mniej oraz sam ograniczaj dodatek soli do potraw.
  • Dodatki nasion, suszonych owoców – jeżeli w chlebie znajduje się ich dodatek to nic złego. Wzbogacą chleb w wartości odżywcze. Jednak należy pamiętać, że taki chleb będzie miał więcej kalorii w porównaniu z chlebem z tej samej mąki bez dodatku nasion czy suszonych owoców.

Produkty zbożowe w tym chleb są głównym źródłem energii w naszej diecie. Dostarczają nam witamin, składników mineralnych oraz błonnika. Nie należy ich eliminować z naszej diety. Istotne jest, aby wybierać produkty zbożowe jak najmniej przetworzone oraz bez zbędnych dodatków. W wyborze pieczywa kierujmy się przede wszystkim jego składem.

Udostępnij

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *