Jajko w koszulce, z ziołowym jogurtem, szparagami i czosnkiem

Zazwyczaj nasze śniadania są monotonne, ponieważ nie mamy ochoty rano eksperymentować z gotowaniem i wymyślać nowych trudnych przepisów. Często więc na naszym talerzu rano jajecznica wymienia się z owsianką i parówkami. Ja również jestem zwolenniczką szybkich śniadań, ale nie lubię kiedy są one monotonne. Dla mnie śniadanie to początek dnia i kiedy zjem coś co zachwyci moje podniebienie wiem, że dzień na pewno będzie piękniejszy. Dziś przychodzę do Was z przepisem na śniadanie, które może Wam się wydawać niesamowicie trudne i pracochłonne (bo przecież to jajko w koszulce), ale nic bardziej mylnego! Zaufajcie mi i choć raz je zróbcie.

Składniki:

  • jajko (1 szt.)
  • jogurt naturalny gęsty (200 g)
  • szparagi (3 łodygi)
  • chleb ziarnisty (2 kromki)
  • masło (5 g)
  • czosnek (2 ząbki)
  • sól, bazylia, tymianek, pieprz (do smaku)

Przygotowanie:

  1. Jogurt (w temperaturze pokojowej) wymieszałam z przyprawami i wlałam do miseczki.
  2. Masło rozgrzałam na patelni i podsmażyłam na niej posiekany czosnek i szparagi (wcześniej odłamałam ogonki szparagów).
  3. Zagotowałam wodę w garnku i gdy zaczęła wrzeć za pomocą łyżki, mieszając zrobiłam w niej “wir”. Następnie od razu wbiłam jajko i chwile gotowałam ok 1,5 minuty.
  4. Gdy jajko było gotowe dodałam je do jogurtu.
  5. Następnie do jogurtu dodałam szparagi i czosnek.
  6. Podałam z chlebem.

Wartość odżywcza: Energia: 420 kcal, Białko: 23 g, Tłuszcz: 15 g, Węglowodany: 45 g

***

Udostępnij

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *