Zazwyczaj nasze śniadania są monotonne, ponieważ nie mamy ochoty rano eksperymentować z gotowaniem i wymyślać nowych trudnych przepisów. Często więc na naszym talerzu rano jajecznica wymienia się z owsianką i parówkami. Ja również jestem zwolenniczką szybkich śniadań, ale nie lubię kiedy są one monotonne. Dla mnie śniadanie to początek dnia i kiedy zjem coś co zachwyci moje podniebienie wiem, że dzień na pewno będzie piękniejszy. Dziś przychodzę do Was z przepisem na śniadanie, które może Wam się wydawać niesamowicie trudne i pracochłonne (bo przecież to jajko w koszulce), ale nic bardziej mylnego! Zaufajcie mi i choć raz je zróbcie.
Składniki:
- jajko (1 szt.)
- jogurt naturalny gęsty (200 g)
- szparagi (3 łodygi)
- chleb ziarnisty (2 kromki)
- masło (5 g)
- czosnek (2 ząbki)
- sól, bazylia, tymianek, pieprz (do smaku)

Przygotowanie:
- Jogurt (w temperaturze pokojowej) wymieszałam z przyprawami i wlałam do miseczki.
- Masło rozgrzałam na patelni i podsmażyłam na niej posiekany czosnek i szparagi (wcześniej odłamałam ogonki szparagów).
- Zagotowałam wodę w garnku i gdy zaczęła wrzeć za pomocą łyżki, mieszając zrobiłam w niej “wir”. Następnie od razu wbiłam jajko i chwile gotowałam ok 1,5 minuty.
- Gdy jajko było gotowe dodałam je do jogurtu.
- Następnie do jogurtu dodałam szparagi i czosnek.
- Podałam z chlebem.
Wartość odżywcza: Energia: 420 kcal, Białko: 23 g, Tłuszcz: 15 g, Węglowodany: 45 g

***