Imprezowy hit, czyli grzanki z halloumi, masłem czosnkowym i gruszką

Zawsze kiedy organizuje w naszym domu większe czy mniejsze spotkanie ze znajomymi na stole lądują jako przekąski grzanki z halloumi. Ich przygotowanie jest niesamowicie proste i szybkie, a nasi goście zawsze zajadają się nimi – często nie zdążą nawet wystygnąć, a już zostają po nich tylko okruszki. Zawsze ociągałam się z wstawieniem tego przepisu na bloga bo wydawał mi się za banalny, ale kiedy kolejny raz koleżanka zapytała mnie: ” Werka, no kiedy ten przepis pojawi się na blogu?”, to postanowiłam się nim z Wami podzielić.

Składniki (około 10 grzanek):

  • Bagietka pełnoziarnista (dwie małe sztuki lub jedna duża)
  • Masło (2 łyżki)
  • Czosnek (2 ząbki)
  • Ser Halloumi (1 opakowanie)
  • Gruszka (1 szt.)

Przygotowanie:

  1. Bagietkę kroję w poprzek na mniejsze grzanki.
  2. Smaruje bagietki masłem, a następnie nakładam na masło wyciśnięty czosnek.
  3. Nakładam pokrojony na paski ser halloumi.
  4. Na ser nakładam pokrojoną gruszkę.
  5. Wkładam do nagrzanego piekarnika na 160 stopni i piekę około 10 minut.

Wartość energetyczna (1 grzanka): Energia: 270 kcal, Białko: 14,8 g, Węglowodany: 17g, Tłuszcz: 15,4g

***

Udostępnij

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *