Fasolowe ciasteczka z migdałami

Ciasteczka to idealny sposób na zaspokojenie naszej ochoty na “coś słodkiego”. Robi się je niesamowicie szybko. Cały przepis razem ze zdjęciami zajął mi około 30 minut :).

Pomyślicie pewnie, że jestem szalona robiąc ciasteczka z fasoli! A kto powiedział, że fasola nadaje się tylko do burito i zupy meksykańskiej? Fasola jest świetnym produktem do wypieków. Już kiedyś przygotowywałam z niej brownie. Przepis możecie znaleźć tu.

Dzisiejsze ciasteczka śmiało możecie zapakować na drugie śniadanie do lunch boxa, czy zaserwować swoim dzieciom w ramach zdrowej przekąski.

Składniki (ok 12 sztuk):

  • Fasola czerwona (1 puszka)
  • Płatki owsiane (5 łyżek)
  • Maka pełnoziarnista (3 łyzki)
  • Ksylitol (2 łyżki)
  • Proszek do pieczenia (1 łyżeczka)
  • Kakao (1 łyżeczka)
  • Czekolada gorzka (3 kostki)
  • Migdały w płatkach (3 łyżki)
  • Jajko (1 szt.)

Przygotowanie:

  1. Płatki owsiane zalałam wrzątkiem i poczekałam aż ostygną.
  2. Fasolę odsączyłam i zblendowałam na gładki mus.
  3. Do fasoli dodałam pozostałe składniki i wymieszałam.
  4. Uformowałam ciasteczka na blaszce do pieczenia i posypałam je migdałami.
  5. Piekłam ok 15 minut w piekarniku nagrzanym na 180 stopni.

Wartość energetyczna (1 ciasteczka): Energia: 70 kcal, Białko: 2,8 g, Węglowodany: 9 g, Tłuszcz: 2 g, Błonnik: 9 g

***

Udostępnij

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *