Ciasteczka to idealny sposób na zaspokojenie naszej ochoty na “coś słodkiego”. Robi się je niesamowicie szybko. Cały przepis razem ze zdjęciami zajął mi około 30 minut :).
Pomyślicie pewnie, że jestem szalona robiąc ciasteczka z fasoli! A kto powiedział, że fasola nadaje się tylko do burito i zupy meksykańskiej? Fasola jest świetnym produktem do wypieków. Już kiedyś przygotowywałam z niej brownie. Przepis możecie znaleźć tu.
Dzisiejsze ciasteczka śmiało możecie zapakować na drugie śniadanie do lunch boxa, czy zaserwować swoim dzieciom w ramach zdrowej przekąski.
Składniki (ok 12 sztuk):
- Fasola czerwona (1 puszka)
- Płatki owsiane (5 łyżek)
- Maka pełnoziarnista (3 łyzki)
- Ksylitol (2 łyżki)
- Proszek do pieczenia (1 łyżeczka)
- Kakao (1 łyżeczka)
- Czekolada gorzka (3 kostki)
- Migdały w płatkach (3 łyżki)
- Jajko (1 szt.)
Przygotowanie:
- Płatki owsiane zalałam wrzątkiem i poczekałam aż ostygną.
- Fasolę odsączyłam i zblendowałam na gładki mus.
- Do fasoli dodałam pozostałe składniki i wymieszałam.
- Uformowałam ciasteczka na blaszce do pieczenia i posypałam je migdałami.
- Piekłam ok 15 minut w piekarniku nagrzanym na 180 stopni.
Wartość energetyczna (1 ciasteczka): Energia: 70 kcal, Białko: 2,8 g, Węglowodany: 9 g, Tłuszcz: 2 g, Błonnik: 9 g

***