Fasolka nie jest taka zła, czyli jajko w koszulce z fasolką i pomidorkami

Nie zawsze jestem mistrzem kuchni i czasem sama potrzebuje inspiracji. Sięgam wtedy zazwyczaj do książek kulinarnych, a moją ulubioną jest książka Jamie Oliviera. Do dzisiejszego przepisu właśnie zainspirował mnie on.

Składniki:

  • fasolka biała w zalewie 400 g
  • pomidorki koktajlowe 10 szt.
  • oliwa z oliwek 20 g
  • kminek do smaku
  • sok z cytryny 1 łyżka
  • bazylia świeża
  • jajko 4 szt.
  • sos balsamiczny 1 łyżka

Przygotowanie:

  1. Fasolkę podsmażać na oliwie razem z kminkiem.
  2. Dodać do fasolki pokrojone pomidorki i lekko podsmażyć.
  3. Dodać bazylię, sok z cytryny i odrobinę wody.
  4. Wbić jajka na fasolkę, przykryć i smażyć przez chwilę do momentu ścięcia jajek.
  5. Na gotową szakszukę dodać odrobinę sosu balsamicznego i listki świeżej bazylii.

***

Udostępnij

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *