Nie zawsze jestem mistrzem kuchni i czasem sama potrzebuje inspiracji. Sięgam wtedy zazwyczaj do książek kulinarnych, a moją ulubioną jest książka Jamie Oliviera. Do dzisiejszego przepisu właśnie zainspirował mnie on.
Składniki:
- fasolka biała w zalewie 400 g
- pomidorki koktajlowe 10 szt.
- oliwa z oliwek 20 g
- kminek do smaku
- sok z cytryny 1 łyżka
- bazylia świeża
- jajko 4 szt.
- sos balsamiczny 1 łyżka
Przygotowanie:
- Fasolkę podsmażać na oliwie razem z kminkiem.
- Dodać do fasolki pokrojone pomidorki i lekko podsmażyć.
- Dodać bazylię, sok z cytryny i odrobinę wody.
- Wbić jajka na fasolkę, przykryć i smażyć przez chwilę do momentu ścięcia jajek.
- Na gotową szakszukę dodać odrobinę sosu balsamicznego i listki świeżej bazylii.
***